Slider Slider

Nastavljaju se sastanci po restoranima: Član CIK-a Vlado Rogić dobijao instrukcije od Bariše Čolaka

Centralna izborna komsija nalazi se pred važnom odlukom koja će odlučiti formiranje vlasti u Federaciji. Predsjednik CIK-a u nekoliko navrata požalio se novinarima kako su članovi centralne izborne komisije izloženi ogromnim pritiscima.

No, nije želio komentirati da li su u najmanju ruku etični sastanci sa pojedinim političkim liderima u restoranima i po kafanama.

Fotografija koju je objavila N1 snimljena je u jednom mostarskom restoranu u vrijeme kada CIK treba odlučiti o raspodjeli mandata za Dom naroda Federalnog parlamenta. Član CIK-a Vlado Rogić zajedno sa Barišom Čolakom iz HDZ BIH.

Tema, izborni zakon, ili konretnije raspodjela mandata u šta su se mogli uvjeriti svi prisutni u restoranu jer se ni sastanak, ali ni razgovor nisu mogli sakriti zbog povišenih tonova.

Vlado Rogić danas nije bio spreman za izjavu. Poručio je kako je duboko uvrIjeđen što smo ga pokušali zaustaviti u zgradi Centralne izborne komisije nakon sjednice.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić nakon što je potvrdio konačne rezulate izbora, novnarima se požalio kako je komisija pod nevjerovatnim pristikom. Pristiscima je ocijenio i poruke SDP-a, Naše stranke i DF-a koji su isti dan održali konferenciju.

Ovo je pokušaj pritiska na nezavisnost CIK-a. Prosto je nevjerovatno da se sastaju stranke i komentarišu neku našu namjeru“, kazao je Branko Petrić iz CIK-a.

Podjetimo da je na presici poručeno kako članovi CIK trebaju biti svjesni da ih imunitet ne štiti te da će i krivično odgovarati ukoliko se odluče na popis iz 2013. godine.

No, radi se o javnim porukama, one po kafanam su mnogo suptilnije, osim ako se ne radi o pritiscima. Još jedna fotografija u međuvremenu je izašla u javnost, ponovo Bariša Čolaka ovaj put s Borjanom Krišto za istim stolom sa sucem Ustavnog suda Matom Tadićem, istim onim koji bi uskoro trebao glasati uz ostale o zahtjevu Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti odredbe Ustava Federacije.

Podsjetimo da je Krstan Simić, član Ustavnog suda ekspresno smjenjen nakon što se doznalo da je Milorada dodika oslovio sa šefe.

(Bportal/Index.ba)

Podijeli na društvene mreže!