BiH Vijesti

Nastaviti uspješnu kulturnu saradnju BiH i IR Iran

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu s ambasadorom Islamske Republike Iran u BiH Mahmoudom Heidarijem o saradnji dviju zemalja posebno u oblasti kulture.

– Stalo nam je da imamo dobru kulturnu saradnju s Islamskom Republikom Iran. Radi se o staroj civilizaciji od koje se ima šta naučiti, posebno u oblasti obnove i konzervacije starih rukopisa – rekao je Osmanović i dodao da je potrebno izraditi plan kulturne, obrazovne i sportske saradnje za naredne dvije godine.

Heidari založio se za uspostavljanje veće kulturne razmjene između dviju država te ponudio pomoć iranskih profesora i stručnjaka u očuvanju starih rukopisa.

Predstavnici ambasade Islamske Republike Iran informirali su Osmanovića da će u februaru naredne godine biti po četvrti put održana Sedmica iranskog filma u Sarajevu, a značajnu pažnju posvećuju i događajima u okviru Sedmice iranske kulture u nekoliko gradova BiH.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će predstojeći izbori proteći u demokratskoj atmosferi, te da će biti nastavljena uspješna saradnja IR Iran i BiH – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(Bportal/Fena)

Podijeli na društvene mreže!