Regija i Svijet Svijet

Napeti odnosi između Moskve i Washingtona, Putin zaprijetio SAD-u

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je Rusija vojno spremna za krizu u stilu kubanske raketne krize ako je SAD žele i zaprijetio raspoređivanjem hipersoničnih nuklearnih projektila na brodove ili podmornice u blizini američkih teritorijalnih voda.

Kubanska raketna kriza razbuktala se 1962. kada je Moskva odgovorila na američko raspoređivanje projektila u Turskoj tako što je poslala balističke projektile na Kubu izazvavši spor koji je doveo svijet na rub nuklearnog rata.

Nakon više od pet decenija napetosti ponovno rastu zbog straha Rusije da bi SAD mogle rasporediti nuklearne projektile kratkog i srednjeg dometa u Evropi, dok se raspada ključni sporazum Hladnog rata o kontroli naoružanja.

Putinova izjava dana kasno u srijedu ruskim medijima uslijedila je nakon upozorenja da će Moskva uzvratiti na bilo kakav pokušaj SAD-a da rasporedi nove projektile bliže Rusiji raspoređivanjem svojih projektila bliže SAD ili raspoređivanjem bržih projektila ili oboje.

Putin je obrazložio svoje upozorenje po prvi put, rekavši kako bi Rusija mogla rasporediti hipersonične projektile na brodove i podmornice koji bi mogli vrebati kod američkih teritorijalnih voda ako bi Washington krenuo u raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog i srednjeg dometa u Evropi.

“(Govorimo o) mornaričkim nosačima: podmornicama ili površinskim brodovima. A možemo ih smjestiti, uz ovakvu brzinu i domet (naših projektila) …u neutralne vode. Plus – one nisu nepokretne, kreću se i oni će ih morati pronaći”, rekao je Putin prema transkriptu Kremlja.

State Department odbacio je ranija Putinova upozorenja kao propagandu rekavši kako joj je namjera odvratiti pažnju od, kako tvrdi Washington, ruskog kršenja Sporazuma o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa (INF), prenosi HINA.

INF zabranjuje Rusiji i SAD-u da raspoređuju zemaljske projektile kratkog i srednjeg dometa u Evropi. Washington je 1. februara rekao kako će se povući iz sporazuma za šest mjeseci ako Moskva ne prekine navodno kršenje.

SAD trenutno nemaju zemaljske nuklearne projektile kratkog i srednjeg dometa u Evropi, ali bi ih mogla razviti i rasporediti ako INF propadne. Putin je rekao kako bi neki od takvih projektila mogli pogoditi Moskvu za 10 do 12 minuta.

Putin je kazao kako bi njegov mornarički odgovor na tako nešto značio da bi Rusija mogla izvršiti udar na SAD brže nego bi američki projektili raspoređeni u Evropi mogli pogoditi Moskvu jer bi vrijeme leta bilo kraće.

“On (izračun) ne bi bio u njihovu korist, u najmanju ruku kako stvari danas stoje. To je sigurno”, rekao je Putin.

Odnosi između Moskve i Washingtona su napeti, dodao je, ali napetosti nisu usporedive s onima kubanske raketne krize.

“One (napetosti) nisu razlog da se jača suprotstavljanje do nivoa kubanske raketne krize u 1960-tim. U svakom slučaju, to nije ono što mi želimo. Ako to neko želi, pa OK, neka izvoli. Izložio sam danas šta bi to značilo. Neka računaju (vrijeme leta projektila)”, rekao je Putin.

(Bportal / Vijesti.ba / Index.hr)

Podijeli na društvene mreže!