BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Nakon saopćenja Sindikata RMU Banovići: Ostavite našu Kapiju na miru!

600_15194637651495637588kapija

“Skupština Sindikalne organizacije RMU ‘Banovići’ d.d. Banovići najoštrije osuđuje teroristički čin napada na ugostiteljski objekat QM u Banovićima 17.02.2018. godine čiji se izvršioci i nalogodavci u potpunosti mogu izjednačiti sa izvršiocima i nalogodavcima ‘ubistva mladosti’ na tuzlanskoj Kapiji”, kaže se u tom monstruoznom prvom pasusu.

Ne pada nam na pamet analzirati argumentaciju iznensenu u pomenutom političkom pamfletu, iza kojega se podlo, pokušava podvući broj poštenih rudarskih duša, koje svakoga dana pošteno zarađuju svoj kruh sa sedam kora. Jasno je da su ovdje problem pojedinci koji su toliko zaslijepljeni svojim političkim interesima da više nemaju ni svijesti ni savjesti, kao što je jasno i da je Mirsad Kukić predsjednik Sindikata radnika RMU “Banovići”.

Do sada su se žrtvama Kapije poigravali oni s agresorske strane, braneći zločince i negirajući jedan od najvećih ratnih zločina nad civilima tokom agresije na našu zemlju. Prošli smo rat i fizičku borbu za opstanak, borbu protiv agresorskih laži još uvijek vodimo, zaboraviti nikada nećemo, jer ne možemo ni da hoćemo. Ali kako reagirati na kopanje po našim ranama koje dolazi iz jednog našeg, nama bliskog, rudarskog grada?

Odakle monstrumima pravo da izjednačavaju svoj interes, jer kroz nikakav užas nisu prošli, sa 71 žrtvom i desetinama ranjenih. Očito ne znaju, ili u svom ludilu više nisu u stanju vidjeti, redove krvavih čaršafa ispod kojih su nečija djeca, roditelji, braća i sestre. Zaboravili su, obuzeti svojim političkim obračunima, vriske ranjenih, žućkasto svjetlo s hodnika UKC-a i krvave bijele mantile. Mi to nismo zaboravili, jer ne možemo. Onaj ko je tog 25. maja bio u Tuzli i bio dovoljno star da se sjeća, nikada neće zaboraviti.

Oni koji su pisali sapćenje sve su zaboravili, jer pojma o Kapiji više nemaju. Nisu krivi rudari Banovića, jer komorati su ti koji svakome pružaju ruku u nevolji, nego oni koji su im oduzeli pravo da misle. Novak Đukić i njegovi potčinjeni su ratni zločinci, krv žrtava i danas je stvarna i za njima neko i danas plače. Svima onima koji to ne znaju ili su zaboravili, želimo da nikada ne osjete tu ranu koja je za Tuzlu Kapija.

Ima li uopće smisla nekome bez svijesti i savjeti poručiti: Ostavite našu Kapiju na miru!

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši