Nakon odlaganja fekalnog otpada: Vodosnabdijevanje Tuzle nije dovedeno u pitanje!

U povodu ekološkog incidenta u vodozaštitnoj zoni izvorišta pitke vode Toplica, preduzeće Vodovod i kanalizacija Tuzla dalo je dodatno obrazloženje, u kojem se navodi da vodosnabdijevanje nije i neće biti, niti u jednom momentu, dovedeno u pitanje.
voda

Naime, kako smo objavili, pozivajući se na saopštenje preduzeća Vodovod i kanalizacija Tuzla, kompanija RIAL-ŠPED d.o.o. Doboj Istok, koja vrši čišćenje fekalnog otpada iz kanala regionalnih cesta, otpad je neovlašteno i neodgovorno odložila u vodozaštitnoj zoni izvorišta pitke vode Toplica.

"Toplica je samo jedan izvor od deset glavnih izvorista za vodosnabdijevanje. Sirova voda sa svih izvorišta mora proći kroz postrojenja za tretman i pripremu vode za piće, gdje se vrši stalna kontrola kvaliteta (hemijske i bakterioloske analize). Redovno pratimo i analiziramo kvalitet sirove vode koja dolazi sa izvorišta Toplica u filter stanicu Spreča i za sada nema promjena u kvalitetu. S Obzirom da se počinioc incidenta oglušio o zahtjev za momentalno uklanjanje fekalija iz vodozaštitne zone izvorišta Toplica, uputili smo vozila JKP VIK da uklone fekalni otpad sa izvorišta.  Dakle, nema nikakvog razloga za bilo kakvo uznemiravanje građana, vodosnabdijevanje je i dalje uredno i kvalitetno, saopšteno je iz JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>