Nakon napada u Jerusalemu zatvorena džamija Al-Aqsa za vjernike koji namjeravaju klanjati džumu

Trojica napadača otvorili su vatru na policiju u Starom gradu u Jerusalemu u petak prije nego što su pobjegli u obližnje krajnje osjetljivo sveto mjesto gdje su ih ubile snage sigurnosti, saopćila je policija.
al-aqsa jerusalem

Brojni ljudi ranjeni su u napadu, saopćila je policija. Napadači su pobjegli na mjesto poznato među muslimanima kao Haram al-Sharif i među Jevrejima kao Brdo hrama.

Detalji o identitetu napadača nisu bili odmah poznati.

Brojni napadi desili su se u okolini jerusalemskog Starog grada i u njima su često korišteni noževi. Lokacija na kojoj se nalazi sveto mjesto također je bila poprište nasilja.

Policija je zatvorila područje oko džamije Al-Aqsa i sama džamija je zatvorena za vjernike koji namjeravaju klanjati džumu.
napad jerusalem

Val nemira koji je izbio u oktobru 2015. odnio je živote najmanje 277 Palestinaca, 42 Izraelca, dva Amerikanca, dva Jordanca, Eritrejca, Sudanca i Britanca, navodi AFP.

Izraelske vlasti tvrde da je većina Palestinaca ubijena u napadima u kojima su koristili noževe, vatreno oružje ili automobile kojima su se zabijali u masu.

Ostali su ubijeni u protestima i sukobima, dok su neki poginuli u izraelskim zračnim udarima u pojasu Gaze.

(Bportal)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>