Regija Regija i Svijet

Nakon jučerašnje pljačke aerodroma u Tirani: Na aerodrom raspoređena albanska vojska

Albansko Ministarstvo odbrane angažiralo je vojsku koja će osiguravati jedini međunarodni aerodrom u toj zemlji koji je dan ranije bio poprište oružane pljačke prilikom koje je ukradena velika količina novca za vrijeme utovara u putnički avion, prenosi Anadolu Agency.

Ministrica odbrane Albanije Olta Xhacka kazala je kako je naredila vojnoj policiji i bataljonu specijalnih snaga da formiraju sigurnosni perimetar oko Međunarodnog aerodroma “Majka Tereza – Tirana”.

Naoružani pljačkaši domogli su se velike količine keša dok je novac bio utovaran u avion kompanije Austrian Airlines u utorak popodne. Jedan od pljačkaša je usmrćen u razmjeni vatre sa policijom, ali novac nije pronađen. Vlasti dosad nisu potvrdile o kojoj količini ukradenog novca je riječ, dok albanski mediji navode kako bi se moglo raditi o iznosu oko deset miliona eura.

Policija je saopćila da su na tri lokacije pronašli tri zapaljena automobila koji su korišteni prilikom pljačke. Nije poznato koliko je osoba učestvovalo u pljački, ali se pretpostavlja da su mogla biti i petorica. Usmrćeni pljačkaš identificiran je kao Admir Murataj, koji se nalazi na slobodi od 2013. godine nakon što je zajedno sa grupom Albanaca pušten iz zatvora u Grčkoj.

Za vrijeme pljačke putnici su bili u avionu. Zvaničnici aerodroma, koji su željeli da ostanu anonimni, rekli su kako putnici nisu bili u opasnosti. Avion je odletio sa aerodroma u Tirani sa kašnjenjem od nekoliko sati.

Ministar unutrašnjih poslova Sander Lleshaj izjavio je kako “sigurnosni mehanizmi, za koje je odgovovran koncesionar, nisu funkcionirali” i dodao kako će vlasti “poduzeti odgovarajuće pravne i jake mjere kako bi se garantovali neophodni sigurnosni parametri i standardi”.

(Bportal / Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!