Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Nakon eksplozije u GIKIL-u: Radnik još u teškom stanju, velike posljedice po okolinu

Nakon havarije u lukavačkom GIKIL-u i ekološke katastrofe u rijeci Spreči i okolini fabrike, do kojih je došlo u petak popodne, posljedice istjecanja amonijačne vode i katrana još se saniraju. U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla na liječenju su tri radnika, od kojih jedan još nije van životne opasnosti.

Kako saznaje Faktor u Službi za komunikacije UKC-a, radnik B. J. (60) nalazi se na Klinici za hirurgiju, dok je S. S. (42) smješten na Kliniku za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju. Obojica su u stabilnom stanju i njihove povrede nisu teške.

– Radnik S. O. (49) još je Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju, priključen je na aparat za vještačko disanje. Njegovo zdravstveno stanje je nešto bolje, ali je prerano reći da je potpuno izvan životne opasnosti – kaže Eldar Šehić iz Službe za komunikacije UKC-a.

Podsjećamo, nesreća se u petak dogodila na razdvajaču sirovog katrana u RJ Kondenzacija u okviru Global Ispat Koksne Industrije (GIKIL), kada je prilikom varenja došlo do eksplozije jednog rezervoara.

Nezvanično saznajemo da teško povrijeđeni S. O. ima opekotine na nešto manje od deset posto tijela, a pored toga zadobio je prijelome rebara što je dovelo do pneumotoraksa.

Kada su u pitanju posljedice po okolinu, utvrđeno je da je u rijeku Spreču istekla amonijačna voda s primjesama katrana.

– Zagađenje ide rijekom Sprečom i već je prošlo Gračanicu. Amonijak se dobro rastvara u vodi i na ovim temperaturama isparava. U toj vodi koja je istekla bilo je između osam i 25 posto amonijaka. Firma koja je angažirana pokušava da sanira onečišćenje, crpljenjem taloga i posipanjem piljevine, koja ima za cilj da upije onečišćenje – objašnjava dr. Abdel Đozić, profesor sa Tehnološkog fakulteta Tuzla i vještak Kantonalnog tužilaštva TK.

Đozić ističe da GIKIL ne ulaže dovoljno u sigurnost, jer svaka dva-tri mjeseca bude neka nesreća, s tim da se havarije prijavlju, najčešće samo kada dođe do neke povrede radnika.

– Isparavanja amonijaka više nisu toliko opasna po ljude, jer ih je manje. Što se tiče same vode ona se ne smije koristiti za navodnjavanje, niti za bilo kakvu drugu svrhu. Podzemne vode su ovdje već zagađene i mi sada pričamo samo o dodatnom zagađenju – naglašava Đozić.

Kantonalno tužilaštvo vodi istragu o havariji u GIKIL-u, a o svim detaljima istrage javnost će biti upoznata na press konferenciji koja je planirana za sutra.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!