BiH Vijesti

Nakon 25 godina čekanja: Nastavlja se gradnja na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Sarajevu

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar – Marijin Dvor za lokalitet Kvadrant B. Riječ je o oživljavanju procesa kojima se omogućava nastavak izgradnje na jednoj od najatraktivnijih lokacija pored već izgrađenog SCC-a i prekoputa zgrade državnog Parlamenta. Zemljište je u privatnom i vlasništvu Općine Centar.

Na izgradnju na ovoj lokaciji čeka se već 25 godina i prvobitno je bila predviđena izgradnja podzemne koncertne dvorane. Međutim, ni jedan investitor nije bio zainteresiran za ovaj projekat. Uz to je planirano da se uz obalu rijeke Miljacke grade neboderi.

Zbog toga je Gradsko vijeće 2016. godine usvojilo odluku za izmjenu plana, rečeno je na sjednici. Vijećnik Nihad Uk predložio ja da se koncertna dvorana ipak izgradi, ali u sklopu predviđene zgrade, jer od ovog projekta se neće odustati.

Za gradonačelnika Abdulaha Skaku koji je sa novim stručnim timom napravio izmjene plana usvajanje plana je historijski trenutak. – Ovo je dio regulacionog plana koji se nalazi na jednoj od najznačajnijih i najljepših razvojnih lokacija u Sarajevu. Marijin Dvor je mjesto nakon toliko godina gdje još gledamo na ratne ruševine, a nadam se da će uskoro početi uljepšavanje ovog dijela grada. Namjera nam je da se ovdje izgrade značajni privredni objekti – kazao je Skaka nakon usvajanja regulacionog plana.

Za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Igora Gavrića Kvadrant B veoma je važan projekat. – Krećemo u neke nove pobjede sa izgradnjom na Marijin Dvoru. Dugo se čekalo da počnu pripreme za ovaj projekat. Često su nam se spoticale noge na ovom planu. Sada ćemo napraviti korak ka realizaciji koji će biti, nadam se, uspješan. Da počne izgradnja trebat će određeno vrijeme, a nadam se da to neće dugo trajati – riječi su Gavrića.

Vijećnik Miro Lazović podržao je usvajanje Regulacionog plana jer već je prošlo 25 godina, a ništa se ne čini. – Mi smo danas donijeli odluku sa kojom se otvara proces izrade konačnog plana na Marijinom Dvoru. To je trebalo uraditi mnogo ranije, jer je ovo najatraktivnaija lokacija u gradu. Siguran sam da ćemo privući veliki broj investitora, a koji će morati prihvatiti naš plan koji je danas usvojen. Nadam se da se proces pripreme gradnje može ubrzati ako na tome budu radile Općina Centar i Zavod za planiranje i druge institucije. Očekujem ako se sve bude odvijalo po planu da početkom 2020. godine počne izgradnja – kazao je Lazović, nakon završetka sjednice.

(Bportal / Faktor)

Podijeli na društvene mreže!