BiH Izdvojeno Izdvojeno Vijesti Vijesti

Najnoviji preliminarni rezultati za Parlamentarnu skupštinu BiH

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima Općih izbora održanih 7. oktobra u Bosni i Hercegovini, najviše glasova za Parlamentarnu skupštinu BiH iz Federacije BiH osvojili su Stranka demokratske akcije sa 25,69 posto te Socijaldemokratska partija BiH sa 14,42 posto.
Slijedi ih koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZBiH, HSS,HKDUBiH, HSP-HNS, HSP DR ASBiH, HDUBiH) sa 13,88 posto glasova.
Naredni politički subjekat, prema osvojenim glasovima, je DF-GS, Željko Komšić: BiH pobjeđuje! sa 9,76 posto glasova, dok SBB-Fahrudin Radončić ima 6,93 posto povjerenja birača.

Sljedeći su: Naša stranka (4,96 posto), Nezavisni blok sa 4,27 posto, Pokret demokratske akcije PDA 4,02 posto, kao i  A-SDA za Evropsku Bosnu i Hercegovinu – Zajedno sa 3,06 posto osvojenih glasova iz Federacije BiH.

Iz Republike Srpske, za ovaj nivo vlasti najviše glasova ima Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD, 39,20 posto, a slijede ga: SDS-Lista (SDS-NDP-NS-SRS) 25 posto, PDP-Mladen Ivanić 12,9 posto, DNS-Demokratski narodni savez sa 10,4 posto, Socijalistička partija (4,76 posto), SDA – Stranka demokratske akcije sa 3,65 posto glasova i A-SDA  za Evropsku Bosnu i Hercegovinu – Zajedno sa 3,06 posto glasova birača.

Ovo su najnoviji podaci koje je jutros objavila Centralna izborna komisija BiH na službenoj internet.

Pritom je saopćila da je za nivo Parlamentarne skupštine BiH, u Federaciji BiH obrađeno 97,04 posto biračkih mjesta, a u Republici Srpskoj 98,39 posto. Od toga je u Federaciji bilo 90,94 posto važećih glasačkih listića, a u Republici Srpskoj 91,38 posto.

(Bportal/FENA)

Podijeli na društvene mreže!