Slider Slider

“Najbolja Vlada KS u historiji” u borbi protiv korupcije: Objavili plaće čistačica, ali ne Forte i Konakovića

“U ova četiri mjeseca je urađeno više u borbi protiv korupcije nego u BiH u proteklih 20 godina. Ovo su svečani dani za nas. Ovo je stavljanje interesa građana prije naših interesa. Ovo je najbolja Vlada u historiji, pokazali smo da se ne libimo donositi odluke koje su čak i štetne po nas”, poručio je to danas u Sarajevu predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković (Narod i pravda), nakon što je, skupa sa premijerom Edinom Fortom (Naša stranka), predstavio Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo.

Cilj Registra je, pojašnjavaju, veća transparentnost u javnim institucijama i sprečavanje korupcije. Projekat je realiziran uz svesrdnu pomoć Misije OSCE-a i ambasadora Brucea Burtona.

Snažan udarac korupciji u Kantonu Sarajevo, kojeg su danas svečano najavili Konaković i Forto, zadat je objavljivanjem imena i iznosa osnovnih plaća zaposlenika koji zahvaljujući rasponu svojih ovlasti imaju dovoljno prostora za koruptivne radnje, poput čistačice i domara iz osnovne škole, vozača u Radu ili automehaničara u GRAS-u. Njihova imena i iznos njihovih plaća sadržan je u Registru zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo, koji je dostupan javnosti putem stranice Anticorrupiks.com.

Anticorrupiks.com nudi i Registar imenovanih lica u Kantonu Sarajevo, koji bi trebao sadržavati sve imenovane zvaničnike poput premijera, ministara i direktora, ali u tom Registru podaci o plaćama nisu dostupni.

Da li je čistačica u osnovnoj školi, čija je osnovna plaća od danas vidljiva javnosti, podložnija korupciji u odnosu na imenovanog ministra ili direktora nekog javnog preduzeća u Kantonu Sarajevo, čiju osnovnu plaću u “ovim svečanim danima” nismo u prilici saznati, nije teško pretpostaviti. Čak ćemo zanemariti činjenicu da je, kada su imenovana lica u pitanju, uz osnovnu plaću itekako važan i iznos dodatnih naknada koje primaju po različitim osnovama. S obzirom da su nam uskraćeni podaci o osnovnim plaćama za tu kategoriju, o naknadama je suvišno maštati. A razne naknade, ugovori o djelu, komisije, odbori…, su upravo ono na osnovu čega se izvlači novac. Međutim, o tome očito nećemo saznati ništa pa će se javnost valjda morati zadovoljiti informacijama o osnovnim plaćama nižerangiranih službenika i, primjera radi, komunalnih radnika koji uređuju gradske parkove. Oni su valjda najpodložniji koruptivnim radnjama, “vedre i oblače” u Kantonu.

Požalio se Forto danas da Registar nije potpun te da nečije plaće nedostaju iz “tehničkih razloga”, a nečije zbog nedostatka volje pojedinih institucija pa je u tom kontekstu prozvao KCUS, Dom zdravlja, ZOI, Park, Rektorat UNSA i Medicinski fakultet.

“Ovi svečani dani” za Konakovića bi za javnost definitivno bili još svečaniji da su u Registar uvrstili plaće premijera i ministara u Vladi Kantona Sarajevo ili predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo. Ukoliko, recimo, u Registar unesete ime Edina Forte, neće dobiti apsolutno ništa. Premijer u Registru, koji za cilj ima borbu protiv korupcije i veću transparentnost, ne postoji.

Ništa više sreće nećete imati ni kada, primjera radi, unesete ime ministrice pravde Lejle Brčić (Naša stranka), ali ni ostalih ministara u Vladi Kantona Sarajevo.

Ako ukucate ime predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, Registar vam također neće ništa ponuditi. Transparentnost se na Konakovića ne odnosi. Borba protiv korupcije se, dakle, vodi preko leđa vozača Rada, a ne preko predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Dakle, u “ovim svečanim danima”, u kojima je “najbolja Vlada u historiji” zadala fatalan udarac korupciji je moguće saznati plaću nekog vozača, vatrogasca, higijeničara ili automehaničara, ali nije moguće saznati plaću premijera, ministra, predsjedavajućeg Skupštine ili direktora nekog javnog preduzeća. S tim u vezi, jako je teško pretpostaviti na šta je Konaković aludirao govoreći o donošenju odluka koje su “čak štetne i po njih”, s obzirom da iznos plaće čistačice ni u kom slučaju po Konakovića ne može biti štetna kao objavljivanje iznosa njegove plaće i naknada.

Javno objavljivanje imena i iznosa plaće neke čistačice u osnovnoj školi, nažalost, može biti samo osjetljivo za tu osobu i njenu porodicu, a nikako ne doprinosi “transparentnosti”, a naročito ne “borbi protiv korupcije”. Koliko su namjere “najbolje Vlade u historiji” iskrene u borbi protiv korupcije, pokazuje činjenica da su iznose svojih plaća i ostalih naknada sakrili od javnosti. Kao i plaće i naknade skupštinskih zastupnika.

(Bportal / Faktor)

Podijeli na društvene mreže!