BiH Vijesti

Na sastanku u Swissotelu prihvaćeni principi formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo

Predstavnici šest političkih stranaka u Kantonu Sarajevo danas ponovo razgovarali o uspostavi vlasti.

Osim domaćina, sastanku su prisustvovali predstavnici Naše stranke, SDP-a BiH, DF-a, Saveza za bolju budućnost i Nezavisne bosanskohercegovačke liste

Tri stranke (SDP, DF i Naša stranka) pripremile su za sastanak tekst koalicionog sporazuma, a na današnjem sastanku svoj prijedlog na ovaj tekst sporazuma dala je i stranka NiP.

Predstavnici šest stranaka načelno su verificirali 29 principa na kojima će se zasnivati koalicija u Skupštini Kantona Sarajevo, pri čemu je ostavlhena mogućnost da se ugrađe još neki principi.

Poslovnik Kantona Sarajevo definira da Skupština KS treba biti formirana deset dana nakon objavljivanja službenih rezultata Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, što je 16. novembar. Naglašeno je da će do petka biti formirana i radna grupa koja će razmatrati budžet Kantona Sarajevo za 2019. godinu, koji će prema njihovim najavama biti usvojen prije kraja tekuće godine, a razgovarano je i o saradnji na lokalnom nivoima.

E.K. (NiP) kazao je kako timovi u kojima se nalaze predstavnici stranaka nastavljaju raditi na izradi plana i programa koji će zadovoljiti potrebe i želje svake od ovih stranaka, “a koji su veoma slični”.

Damir Mašić (SDPBiH) poručio je da su veoma zadovoljni dosadašnjom dinamikom u dogovoru oko stvari na kojima će biti bazirana buduća skupštinska većina, ali: “Ogorčeni smo činjenicom da CIK još nije dodijelio certifikate izabranim zastupnicima.”

“Tokom svih ovih sastanaka niko nije spomenuo imena za određene resore niti smo govorili o bilo kakvoj raspodjeli javih preduzeća i ustanova. Svi smo saglasni u vezi jednog, a to je da će premijer KS biti neko ko je spreman da preuzme političku odgovornost za sve ono što treba da se dogodi u naredne četiri godine”, rekao je Milan Dunović (DF).

Konaković je za kraj naglasio kako, “sve dok se ne održi prva skupštinska sjednica i ne izaberu rukovodioci Skupštine KS-a, ne možemo reći da smo danas dogovorili većinu”:

“Ponavljam. Ovo su pregovori koji za sada idu više nego dobro da se tog prvog dana nove skupštine u klupama nađe dovoljan broj ljudi koji će biti okupljeni oko jednog programa.”

(Bportal/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!