Na pomolu obnova zgrade Sodaso u Tuzli spaljene na protestima 2014.

Tuzlanska zgrada Sodaso, inače nekadašnje sjedište Vlade Tuzlanskog kantona (TK), koja je spaljena za vrijeme masovnih demonstracija u februaru 2014. godine, u narednom periodu bi mogla biti rekonstruisana, a grube procjene govore da je za to potrebno blizu četiri miliona konvertibilnih maraka.
sodaso0802

Ova zgrada kao podsjetnik na februarske nemire 2014. godine do danas nije mogla biti adaptirana zbog 15-godišnjih sudskih sporova vezano za utvrđivanje stvarnog prava vlasništva.

Kantonalni sud u Tuzli konačno je donio presudu koja je postala pravosnažna, a prema kojoj se kao vlasnici zgrade navode Vlada Federacije BiH i Rudnik soli Tuzla.

Presuda je donesena u sudskom postupku koji je vođen od tuzlanske Solane kao tužioca, protiv Vlade FBiH i Federalne agencije za privatizaciju.

U ovom predmetu Solana je tražila da se utvrdi da je ovo preduzeće suvlasnik zgrade Sodaso u omjeru dvije trećine, što je na kraju odbijeno.

Prema Uvjerenju Federalne agencije za privatizaciju, ova zgrada nije ušla u početni bilans prilikom privatizacije Fabrike soli Tuzla, a prema ranijim tvrdnjama iz Vlade TK sadašnja Solana nije pravni sljedbenik nekadašnje fabrike.

"Prema Zakonu o početnom bilansu, sva ona imovina koja nije ušla u postupak privatizacije pripada državi. U tom trenutku Federalna vlada je bila faktički vlasnik Sodaso holdinga, a koji je bio na federalnoj listi preduzeća za privatizaciju. S tim u vezi Vlada FBiH sada ima pravo da od Općinskog suda u Tuzli traži uknjižbu prava vlasništva nad zgradom u dijelu od dvije trećine, dok je jedna trećina u vlasništvu Rudnika soli Tuzla", kazao je za Klix.ba premijer TK Bego Gutić.

On je dodao da je održan sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i direktorom Federalne agencije za privatizaciju Amerom Bekrićem, za vrijeme kojeg je dogovoren smjer daljih aktivnosti vezano za preuzimanje zgrade, odnosno postupak knjiženja zgrade na Vladu FBiH u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Tuzli.

"Nakon toga plan je da mi s Vladom FBiH sklopimo ugovor o korištenju te zgrade na duži vremenski period, a koji bi nama omogućio da izvršimo značajnija ulaganja i konačno riješimo pitanje rekonstrukcije zgrade. Prema informacijama od Službe za zajedničke poslove i Rudnika soli Tuzla koji je u vlasništvu Vlade TK, noseći zidovi su u dobrom stanju i neće biti potrebno pristupati većim zahvatima na stabilizaciji zgrade", pojasnio je Gutić.

Prema grubim procjenama, za adaptaciju zgrade bit će potrebno blizu četiri miliona KM, a nakon završetka radova postoji mogućnost da se Vlada TK ponovo vrati u ovaj objekt u kojem je bila do februara 2014. godine.

(Bportal.ba/Klix.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>