BiH Vijesti

Na fakultetu u Mostaru studentima predavao negator genocida u Srebrenici

Stevo Pašalić, inače jedan od poznatijih demografa u našoj zemlji, između ostalog i svjedok odbrane u suđenju Radovanu Karadžiću 13. juna održao je predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u Mostaru koji djeluje u okviru Univerziteta “Džemal Bijedić”.

To je uredno zabilježeno iz na Facebook stranici mostarskog fakulteta.

Menadžment ovog fakulteta na čelu sa dekanesom dr. Azrom Bajramović zasad se nije oglašavao. No, objava koja je još od prošlog četvrtka stajala na Facebook stranici fakulteta jutros je, iznenada, obrisana.

Tema njegovog “predavanja” je bila BiH – demodinamički i depopulacioni procesi, demografska održivost i prostorni razvoj.

Na stranici ovog fakulteta su objavili i fotografije sale na kojoj se vidi nekoliko studenata i Stevo Pašalić.

U nastavku suđenja bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću iskaz je dovršio demografski stručnjak obrane Stevo Pašalić (odlikovan za svoj rad u RS-u). On je došao osporiti nalaze demografske stručnjakinje tužilaštva Eve Tabo o promjeni sastava bosanskohercegovačkog stanovništva nakon etničkog čišćenja 1992.godine.

Nalazi stručnjakinje haškog tužilaštva o etničkom čišćenja u 20 općina u Bosni i Hercegovini su prema demografu Pašaliću – tendenciozno napravljeni.

Poput na primjer zaključka da se u općini Prijedor nakon 1992.godine ukupan broj Bošnjaka u stanovništvu smanjio s 40, na samo jedan posto.

„Tim više što su ove općine birane nekim prigodnim, pristranim ili ne znam kakvim motivima. Prema tome – irelevantni su rezultati do kojih dolaze eksperti tužilaštva na ovaj način, jer to nema – praktičan značaj“, konstatirao je svjedok osporavajući nalaze demografkinje Tabo koja je primjerice uspoređivala popis stanovništva BiH iz 1991. godine s biračkim popisom građana iz 1997.godine, kako bi donijela zaključak o promjenama.

Nalazi stručnjakinje tužilaštva Tabo – o preko 8.000 srebreničkih žrtava, kao i o namjernom gađanju građana Sarajeva zbog velikog broja ubijenih i ranjenih – prema Pašaliću su također bili namješteni.

Karadžićev stručnjak pri tom je objasnio – da stručnjaci tužilaštva namjerno nisu radili razliku između poginulih civila i boraca, kao i da se nisu obazirali na druge razloge mortaliteta u ratu, osim borbenih djelovanja. „

Mi smo u nekoliko paragrafa ovdje pokazali da je doktorica Tabo – koristila praktično, nepostojeći izvor podataka. A to je popis žrtava u Sarajevu od 1992-1994.godine. Taj popis nikada nije završen i nikada podaci nisu publicirani“, osporavao je nalaze stručnjakinje tužilaštva u vezi desetaka hiljada ubijenih i ranjenih Sarajlija.

U reakciji na ovaj, kako je istakao, sramni događaj, događaj Idriz Alihodžić, jedan od posjetitelja društvenih mreža, je napisao:

“Samo je ‘univerzitet’ ovo sebi mogao dozvoliti a Univerzitet nikako. Šta se sve ne prodaje zarad ličnih interesa – finansijskih ili nazovi karijere… I šta reče o demografskim promjenama od 1991. pa na ovamo? Po odzivu se vidi da su studenti, srećom, spasili donekle obraz dijelu akademske zajednice Mostara. Hm, ko zna, možda se u Istočnom Sarajevu za Pašalićeve studente iz st. doma ‘Radovan Karadžić’ organizuju predavanja dr. Harisa Silajdžića i dr. Envera Imamovića na neku od tema iz historije/istorije/povijesti BiH (ha, šta mislite organizatori ove sramote)”.

(Bportal.ba/INS.ba)

Podijeli na društvene mreže!