BiH Slider Slider Vijesti

Na današnji dan parafiran Dejtonski mirovni sporazum

Danas se obilježava 23. godišnjica parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na današnji dan 1995. godine, nakon trosedmične mirovne konferencije (od 1. do 21. novembra) u američkoj bazi Wright Patterson u gradu Daytonu, sporazum su  parafirali  predsjednik RBiH Alija Izetbegović, čelnik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik  tadašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD-a  Warrena Christophera,  a osim njega glavni američki posrednici bili su Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

-Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut – kazao je  rahmetli Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

U Republici Srpskoj je Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini praznik i neradni dan, a njegovo obilježavanje regulisano je entitetskim Zakonom o praznicima, dok je u FBiH 21. novembar običan radni dan.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!