BiH Vijesti Vijesti

MVP o Čovićevim putovanjima: Prestrukturiranje smo tražili da ne bi bilo prekoračenja budžeta

U saopćenju su podsjetili da je u skladu sa Zakonu o budžetu institucija i međunarodnih obveza BiH, Ministarstvu odobren budžet od 56.818.000 KM, od čega je 1.570.000 KM odobreno za putne troškove, a u prvih devet mjeseci 2017. godine putni troškovi su realizirani u iznosu od 1.114.590 KM.

U posljednjem kvartalu pojačane su diplomatske aktivnosti na dobijanju podrške za prijem BiH u članstvo Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO, što je i realizirano u novembru kada je BiH izabrana za članstvo u ovom prestižnom tijelu UN-a na mandat u trajanju od četiri godine.

– S obzirom da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH složen budžetski korisnik koji pored sjedišta ima 56 diplomatsko-konzularnih predstavništva (DKP) BiH njihovi troškovi ovise od niza aktivnosti, planiranih, ali i vanrednih – naglasili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tako je u posljednjem kvartalu prošle godine Ministarstvu DKP zatražio prestrukturiranje sredstava u iznosu 100.000 KM na stavci putnih troškova da ne bi došlo do prekoračenja budžeta usljed obavljanja osnovne djelatnosti Ministarstva – predstavljanja u inozemstvu.

Ukoliko se pogleda izvršenje budžeta na poziciji putnih troškova evidentno je da su ona realizirana u iznosu 1.628.759 KM, što znači da nije utrošeno dodatnih 100.000 KM već 58.759 KM, a taj iznos iskorišten je na pozicijama u budžetu za kojim je postojala potreba, istaknuo je u saopćenju.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši