Regija Regija i Svijet Svijet

MVEP Hrvatske: Neprihvatljiva Vučićeva izjava o dešavanjima početkom 1990-ih

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske odbacilo je izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o opravdanosti oružane pobune u RH početkom 1990-ih godina.

– Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske ocjenjuje krajnje neprihvatljivom jučerašnju izjavu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kojom opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti s ciljem rušenja ustavnopravnog poretka početkom 1990-ih – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Dodaje se kako Republika Hrvatska “odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića“.

Navodi se kako o tome jasno govore brojne relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Haagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protutužbe.

– Upravo pretenzije na miješanje u unutarnje stvari susjedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srbijanske politike, koja nije od jučer. Nasuprot ovakvim srbijanskim pokušajima, Hrvatska je zainteresirana za stabilnost svoga susjedstva i otvorena za prijenos vlastitih iskustva na njegovome putu u Europsku uniju – navodi se u saopćenju.

Poručili su i kako ne dopuštaju nepoštivanje činjenice da je “Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i obranjena u nametnutom joj ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama”.

– Republika Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina te izgrađuje tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima. Umjesto manipuliranja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, sukladno preuzetim obvezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država – zaključuje se u saopćenju.

(Bportal.ba/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!