Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet Svijet

Mreža za ljudska prava: Nad Rohingya muslimanima se vrši vidljiv genocid

-Međunarodna zajednica ne poduzima konkretne korake protiv mijanmarske vlade i njene vojske koja proganja muslimane u državi Rakhine, i to ih podstiče da stvaraju više problema i napadaju narod – izjavio je u telefonskom razgovoru za AA Kyaw Win, izvršni direktor BHRN-a.

Istakao je da Ujedinjene nacije (UN) ne poduzimaju mjere protiv “vidljivog genocida”, napomenuvši kako su delegacije Vijeća sigurnosti UN-a posjetile državu Rakhine.

-Vijeće sigurnosti UN-a je podijeljeno u odlučivanju protiv mijanmarske vlade i njenom dovođenju pred Međunarodni krivični sud – kazao je Win.

Dodao je da je progon Rohingya muslimana počeo od mijanmarskih budista, te da su sada u tu operaciju uključeni i pripadnici drugih vjera.

Zahvalio se turskom narodu i vladi što pružaju podršku Rohingyama u ovim, kako je kazao, “strašnim vremenima”.

Govoreći o krizi u Bangladešu, gdje je izbjeglo na stotine hiljada pripadnika Rohingya, Win je upozorio da će sezona monsuna ugroziti oko 200.000 izbjeglica.

Arakanski muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička grupa u svijetu, a od prošle godine se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila nekoliko stotina muslimanskih sela iz kojih je najmanje 750.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Prema zvaničnim podacima, u Arakanu je 70-ih godina prošlog stoljeća živjelo oko dva miliona muslimana, a trenutno ih je u toj regiji manje od 300.000.

Iz Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija nerijetko upozoravaju da nasilje nad arakanskim muslimanima ima sve elemente etničkog čišćenja, pa čak i genocida.

Međunarodna organizacija Ljekari bez granica saopštila je u decembru prošle godine da se vjeruje da je najmanje 6.700 muslimana ubijeno u prvom mjesecu akcija koje je mijanmarska vojska u Arakanu započela 25. augusta 2017.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši