BiH Slider Slider Vijesti

Mostar: Razgovorom Izetbegovića i Čovića započeo sastanak SDA i HDZ-a

Sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH počeo je u Gradskoj vijećnici u Mostaru.

Najprije će se, kako je najavljeno u protokolu, sastati predsjednici stranaka, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, a zatim će im se u razgovorima pridružiti stranačke delegacije. U delegaciji SDA su, pored predsjednika te stranke Bakira Izetbegovića, još njegov zamjenik Adil Osmanović, potpredsjednik Šefik Džaferović te član Predsjedništva Edin Mušić. S druge strane, u delegaciji HDZ-a BiH još su zamjenica predsjednika stranke Borjana Krišto te Ljubo Bešlić.

Na sastanku bi se, kako je to ranije najavljeno, trebalo razgovarati o implementiranju izbornih rezultata, odnosno formiranju vlasti na svim nivoima.

HDZBiH je, podsjećanja radi, već dogovorio koaliciju na državnom nivou sa SNSD-om, a najavljena je mogućnost razgovora i sa „bh. blokom“, kojeg čine SDP, Demokratska fronta i Naša stranka. S druge strane, čelnici SDA su razgovarali sa delegacijama SDP-a, a zatim i Demokratske fronte. Za naredni period je najavljen i sastanak sa „bh. blokom“.

– Željeli bi jaku, odgovornu i zrelu koaliciju koja može da se suprostavi dezintegracijskim silama u BiH i na Balkanu. Ponudili smo ovom bloku da uđe zajedno sa SDA u vlast, tako da imamo jednu široku koaliciju baziranu na programima. Mislim da su programi 99 posto jednaki. Potrebno je samo prevazići animozitete koji su nastali kroz rivalstva. Dogovorili smo se da će SDA pozvati kompletan blok na razgovore, da vidimo da li možemo naći zajednički dogovor. Po meni, to bi bilo rješenje za BiH. Nadamo se takvom raspletu – kazao je Izetbegović nakon sastanka sa delegacijom Demokratske fronte.

Ukoliko “bh. blok” odluči nastaviti sa postepenim formiranjem vlasti, dodao je Izetbegović, SDA će pristupiti drugačijim rješenjima, odnosno pregovorima sa, kako je kazao, manjim strankama.

Prethodno su predsjednik SDA Bakir Izetbegović i njegov zamjenik Adil Osmanović posjetili Kantonalni odbor SDA HNK, gdje su sa domaćinima razgovarali o aktuelnim društveno-političkim dešavanjima u ovom kantonu.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!