BiH Vijesti Vijesti

Mostar: Prva teravija u Sinan-pašinoj džamiji nakon 60 godina

Na području Medžlisa Mostar, teravih-namaz će se klanjati na 60 mjesta. Mukabela će se učiti na 23 mjesta, prema rasporedu i terminu usaglašenim u Medžlisu IZ-a Mostar.

Centralna mukabela će se učiti u Nesuh-age Vučjakovića džamiji na Šehitlucima gdje će poslije svakog proučenog džuza biti i kraće predavanje o nekoj od Kur'anskih tema koje se spominju u džuzu. Predavanja će držati mostarski imami.

U Karađoz-begoj džamiji će teravije predvoditi četverica hafiza Kur'ana časnog. To su: kurra hafiz Armin Abaza, hafiz Aid ef. Tulek, direktor medrese, hafiz Jusuf Bećoja i hafiz Kasim Čelenka. Prvu teraviju će imamit Amir ef. Delić. Hafizi će također učesvovati u učenju centralne mukabele.

U Šarića džamiji muallime i džematlijke učit će mukabelu za žene.

U Opinama i Kočinama će biti organizirani kursevi sufare i tedžvida za žene koje će voditi muallime i studentice FIN-a koje će također držati predavanja za žene u okolnim džematima.

Info-servis za mlade će svoja druženja koja uključuju i predavanja organizirati u dvorištu Koskine džamije poslije teravih-namaza.

Možda najvažniji podatak u vezi s predstojećim ramazanom je to da će se u Sinan-pašinoj džamiji klanjati prvi teravih-namaz kao nagovještaj skorog završetka radova u džamiji i potpunog stavljanja džamije u funkciju. U Sinan-pašinoj džamiji će se klanjati samo prva teravija, a pred teraviju će biti upriličen kraći program kojeg će izvesti Medžlisov hor El-Kamer i hor Karađoz-begove medrese.

Na ovome historijskom trenutku klanjanja prve teravije i prvog zajedničkog namaza uopće nakon 69 godina od rušenja obratit će se mostarski muftija Salem ef. Dedović, saopćeno je iz Medžlisa IZ-a Mostar. Sinan-pašina džamija na Mejdanu, najstarija i najveća mostarska džamija, je nemilosdrno srušena krajem decembra 1949. godine.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši