BiH Slider Slider Vijesti

Mostar: Promovisana knjiga ‘Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo’ Ramiza Salkića

“Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo” naziv je knjige Ramiza Salkića koja je u petak navečer promovisana u mostarskom Centru za kulturu.

Knjiga se bavi analizom i položajem Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Po riječima autora, koji je ujedno i potpredsjednika RS-a, ova knjiga je na neki način svjedočanstvo i presjek stanja Bošnjaka na prostoru entiteta Republika Srpska.

-Želio sam da ostane zabilježeno ono kroz šta prolaze Bošnjaci i svi nesrbi na prostoru entiteta RS, da ostane zabilježena ta sistemska diskriminacija u kojoj se mi trenutno nalazimo te da ostane zabilježen i na neki način analiziran ustavni položaj Bošnjaka na ovom prostoru – kazao je Salkić.

Kako je dodao, želio je na neki način da pošalje poruku da se to stanje mora promijeniti te da se taj prostor konačno mora otvoriti i biti prostor svih građana i prostor u kojem će svi građani imati jednaka prava i jednake mogućnosti.

– Važno mi je da je ova knjiga ugledala svjetlo dana i želim da na cijelom prostoru BiH i šire imamo seriju promocija kako bismo približili građanstvu stanje u kojem se nalazimo na prostoru RS-a – kazao je autor.

Urednik knjige Mehmed Pargan smatra kako je ova knjiga jedini politički tekst koji rasvjetljava i osvjetljava stanje u bh. entitetu Republika Srpska na način da prikazuje sve one probleme s kojima su u tom entitetu suočeni Bošnjaci i Hrvati.

– To je tekst koji govori o tome da je u tom entitetu zadnjih nekoliko godina uvedena jedna vrsta sistemske diskriminacije nad stanovništvom i da je zapravo taj entitet trenutno u Evropi jedina teritorija na kojoj se vrši takva diskriminacija – istakao je Pargan.

Po njegovim riječima, Salkić je u ovoj knjizi dao jednu izvrsnu analizu dešavanja u tom entitetu svih ovih godina, ali je, kroz jedan vrlo ozbiljan pristup toj analizi, dao i niz rješenja kako izaći iz takve krize.

Tamo se suočavamo sa sistemskom diskriminacijom i to je ključni problem, ocijenio je Pargan.

– Svjesni smo da nijedno zlo nikada nije pobijedilo pa neće ni ovo zlo moći pobijediti. Ova knjiga je pokušaj da se ukaže i da se možda na određeni način čak demontira takvo zlo, da se ta diskriminacija nad ljudima otkloni i da Evropa konačno bude teritorij na kome nema diskriminacije – poručio je Pargan.

Po njegovim riječima, ovo djelo može poslužiti svima.

– Ova knjiga može poslužiti, ne samo Bošnjacima, ne samo Hrvatima i ne samo Srbima, nego svima da nađemo rješenja kako da gradimo zemlju istih mogućnosti i istih prava – kazao je Pargan.

Knjiga će biti promovisana širom Bosne i Hercegovine.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!