Mostar: Osvanuo grafit ‘Ubij balije’ na Partizanskom groblju

Građani Mostara ovih dana su mogli svjedočiti novom uznemirujućem grafitu na jednom spomeniku u Partizanskom groblju.
grafit-mostar

Grafit sa porukom "Ubi balije!" i ustaškim slovom U još jednom je pokazao kako grad na Neretvi ima veliki problem sa vandalima koji skoro svaki mjesec pričine štetnu na nekom od preostalih spomenika posvećenih antifašističkoj borbi.

Također, tokom prethodne dvije godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma, koje se obilježavaju svakog 14. februara, zabilježeni su incidenti, a ove godine su morali intervenisati pripadnici Specijalne policije MUP-a HNK kako ne bi došlo do sukoba između antifašista i grupe građana koja je bila protiv obilježavanja godišnjice, javlja N1.

Inače, 14. februara 1945. godine prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar, a nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već iza 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara. U 20 sati Adolf Hitler, vrhovni zapovjednik njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske. 14. februara 1945. godine u 20 sati grad Mostar bio je slobodan i od tad se ovaj datum slavi kao rođendan grada na Neretvi.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>