BiH Vijesti

Moskva zabrinuta zbog zdravlja zločinca Ratka Mladića

Moskva je zabrinuta zbog zdravstvenog stanja srpskog generala Ratka Mladića, jer nema potvrde nezavisnih izvora da dobija adekvatnu medicinsku pomoć u haškom pritvoru.

To je potvrdio u New Yorku zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN-u Gennady Kuzmin.

– Dok se takva situacija ne promijeni, Rusija neće moći da uplaćuje novac u budžet za rad Mehanizma – poručio je Kuzmin na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, nasljednika Haškog tribunala.

Govoreći o presudama Haškog tribunala, Kuzmin je ocijenio sramotnim presude hrvatskom generalu Antu Gotovini, ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću i bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju i da je Mehanizam nastavio sa takvom praksom.

– Ponovljeno suđenje i još oštrija kazna za prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića sve to ilustruju. Tako je i u slučaju generala Ratka Mladića. Takve presude uvijek prati agresivna medijska propaganda i pritisak na sudije. Pritiscima u vezi sa slučajem nepoštovanja suda i sa optužbom protiv članova Srpske radikalne stranke Vjerice Radete i Petra Jojića, Mehanizam pokušava da produži svoje postojanje – rekao je on.

Kuzmin je ukazao da je Haški tribunal odbio da sprovede istragu o NATO zločinima protiv SR Jugoslavije, pa je umjesto toga stvorio mit da je isključivo Beograd kriv za ratove na Balkanu devedesetih godina prošlog stoljeća.

– Haški Tribunal je okrivio Srbe, a sve ostale zaštitio od krivice – rekao je Kuzmin, objavile su Večernje novosti.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!