Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Mirjana će biti pokopana uz Slobodana Miloševića u dvorištu porodične kuće

Sin Slobodana Miloševića i Mirjane Marković, Marko Milošević, potvrdio je da će urna s posmrtnim ostacima njegove majke biti položena u subotu u grob u dvorištu porodične kuće u Požarevcu i da će tako ispuniti njezinu želju da počiva pored supruga.

Udovica bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, bit će kremirana u Moskvi, a urna s posmrtnim ostacima bit će u subotu u 15 sati položena u grob u Požarevcu, potvrdio je njen sin Marko Milošević za beogradsku BK televiziju.

Ime Mirjane Marković s datumom rođenja već je ranije upisano pored imena Slobodana Miloševića na nadgrobnoj ploči u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, “što znači da je planirala da i ona počiva na istom mjestu”, pišu Večernje novosti, pozivajući se na komentare susjeda u Požarevcu.

Mediji su, nakon vijesti o smrti Mirjane Marković u nedjelju Rusiji, špekulirali o tome hoće li biti pokopana u Požarevcu ili, kako su tvrdili pojedini izvori, Marija i Marko Milošević neće dopustiti da majčin grob bude u Srbiji.

Lider Socijalističke partije Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić ponudio je pomoć u organiziranju pokopa, a počasni predsjednik SPS-a i nekadašnji blizak Miloševićev saradnik Milutin Mrkonjić rekao je kako se nada “da će vlast stvoriti uvjete da njezina djeca pokopaju svoju majku u njenoj zemlji”, prenosi Hina.

U Gradskom odboru Socijalističke partije Srbije Požarevca rekli su da čekaju odluku svoje središnjice u Beogradu te da je vrh SPS u kontaktu sa sinom i kćeri.

– Da bi ona mogla biti pokopana u dvorištu, za tako nešto prethodno je neophodno pribaviti saglasnost Skupštine grada Požarevca, kao što je bio slučaj i s pokopom Slobodana Miloševića, 18. maja 2006. godine – podsjećaju beogradski mediji.

U srbijanskoj se javnosti i dva dana nakon smrti Mirjane Marković i dalje nagađa hoće li njena djeca prisustvovati pokopu, s obzirom da nijedno od njih ne živi u Srbiji – sin Marko je živio s majkom u Rusiji, a kćerka Marija u Crnoj Gori.

Mirjana Marković umrla je u 77. godini u bolnici u Sočiju, u Rusiji, gdje je poslije dolaska 2003. godine iz Srbije, dobila azil 2010. jer je srbijansko pravosuđe za njom raspisalo potjernicu u okviru istrage zloupotrebe pri dodjeli državnih stanova.

Mirjana Marković i njen suprug Slobodan Milošević dovodili su se i u vezu i s ubistvom novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruvije, ali politička pozadina tog atentata koji se dogodio 11. aprila 1999. godine nije otkrivena. Četverica dužnosnika tadašnje Državne sigurnosti (DB) osuđena su ovih dana na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Ćuruvije kao saučesnici, a nalogodavci atentata nisu otkriveni.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!