Regija Regija i Svijet

Ministri vanjskih poslova EU i o izborima u BIH

Ministri vanjskih poslova EU sutra će usvojiti nove sankcije protiv Rusije zbog korištenja hemijskog oružja, najavio je predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev.

– Skoro je sigurno da će ministri sutra u Luksemburgu zvanično potvrditi nove sankcije protiv Rusije – istakao je Kosačev.

On smatra da Zapad sankcijama želi da postigne tri cilja – prvo da pokaže da su upravu, jer bi sankcije zbog navodnog korišćenja hemijskog oružja pokazale da je to tačno.

– Drugo, da se sve optužbe protiv Zapada odbacuju, jer su oni ti koji nameću sankcije, te se stoga na njih ne može ni sumnjati – objašnjava Kosačev.

Britanski Forin ofis  je saopštio da će ministri sutra na sastanku u Luksemburgu odobriti nove sankcije protiv pojedinaca i pravnih entiteta koji su navodno odgovorni za upotrebu i širenje hemijskog oružja.  Nešto ranije je višerangirani zvaničnik iz Evropskog savjeta izjavio u Briselu da nije poznato kada će i protiv koga biti uvedene sankcije u sklopu novih regulativa sa kojim su se 26. septembra saglasili predstavnici članica EU.

Na dnevnom redu naći će se aktuelno stanje u međunarodnim odnosima, uključujući i rezultate 73. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, navodi ANA.

Ministri će razgovarati i o referendumu koji je nedavno održan u Makedoniji, kao i o izborima u Bosni i Hercegovini koji su održani 7. oktobra.

Na dnevnom redu naći će se i migracije i stanje u Libiji.

(Bportal/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!