Košarka Sport

Ministarstvo vanjskih poslova BiH odgovorilo krovnoj kući bh. košarke

U vezi sa saopštenjem Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, koje je u pojedinim medijima u BiH objavljeno 13. avgusta 2018. godine, a u kojem se, između ostalog, navodi da je “ministar Crnadak počeo da vodi privatne istrage samo sa ciljem kako ne bi izdao vize”, Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještava javnost da institucije BiH ne mogu, niti smiju biti instrument razrješavanja unutrašnjih nesporazuma u sportskim društvima koja funkcionišu na nivou BiH.

Naime,kako navode iz Ministarstva vanjskih poslova, postupak izdavanja viza za ulazak u BiH regulisan je važećim zakonskim i podzakonskim aktima, a isti propisi predviđaju da ključni element za izdavanje vize jeste odgovarajući poziv koji izdaje fizičko ili pravno lice iz BiH.

– Imajući u vidu da je u predmetnom slučaju, poziv Košarkaškog saveza BiH za izdavanje viza sportistima sa Kosova, Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostavljen u poslijepodnevnim satima dana 07. augusta 2018. godine (15-ak sati prije zahtijevanog termina ulaska u BiH), a da je navedenim propisima predviđeno da se odgovor Ministarstva na podnijeti zahtjev dostavlja u roku od tri radna dana, van svake sumnje je da odgovornost za bilo koju vrstu neblagovremenosti ne može biti pripisana Ministarstvu.

Ministarstvo je neposredno po prijemu predmetnog zahtjeva, od strane Košarkaškog saveza BiH zatražilo i određene dopune, nakon čega su uslijedili odgovori Košarkaškog saveza. Zaprimljeni odgovori nedvosmisleno su upućivali na konfuziju koja je, nažalost, očigledno prisutna u Savezu. Pored navedenog, iz telefonskih razgovora koji su u cilju što bržeg prevazilaženja nastale situacije obavljeni sa članovima Upravnog odbora Košarkaškog saveza, konstatovano je i očigledno nesaglasje o učešću selekcije Kosova na nastupajućem takmičenju – objašnjavaju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

– Nastupanjem gore navedenih okolnosti, Ministarstvo nije imalo prostora za dalje postupanje po podnijetim zahtjevima za izdavanje viza, sve dok određeni članovi Košarkaškog saveza, koji su u prethodno obavljenim razgovorima bili eksplicitno protiv učešća selekcije sa Kosova na predmetnom takmičenju, nisu dali izjavu za medije u BiH, u kojoj iznose svoju bezrezervnu saglasnost sa učešćem kosovske selekcije na prvenstvu u Sarajevu. Zahtijevane vize za ulazak u BiH izdate su neposredno nakon objave predmetne izjave i potvrde autentičnosti iste, odnosno dana 10.08.2018. godine, što upućuje na činjenicu da zakonom propisani rok za dostavu odgovora na zahtjev za izdavanje viza ipak nije prekoračen, i pored niza nedosljednih stavova koji su iznijeti od strane članova najviših organa Košarkaškog saveza BiH – saopćili su iz MVP BiH.

– U prilog dosljednoj posvećenosti Ministarstva kako važećim zakonskim aktima, tako i potrebi unapređenja sportske saradnje i uslova života i razvoja mladih, govori i činjenica da su članovima odbojkaške selekcije Kosova, koja je u tekućoj godini učestvovala na Balkanskom odbojkaškom prvenstvu za juniore u Bijeljini, vize izdate bez bilo kakvih poteškoća, što je posljedica profesionalnog i usaglašenog djelovanja organa Odbojkaškog saveza BiH – zaključeno je u saopćenju.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!