Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Ministar Vulin nakon što je postao vojnik: Dok je Vučić predsjednik Srbije, nećemo biti NATO članica

Srbija ničim nije izazvala NATO agresiju, već je radila ono što bi uradila svaka slobodna zemlja, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin na Međunarodnoj konferenciji “Mir i napredak umjesto ratova i siromaštva”.

– Srbija je izabrala da bude vojno neutralna i nećemo postati članica NATO pakta makar bili posljednja zemlja u Evropi koja nije članica NATO pakta. I dokle god je Aleksandar Vučić predsjednik države Srbije, dokle god vodi državu, mi nećemo biti članica NATO pakta. Tako smo izabrali i zato što su nas bombardovali, ali na prvom mjestu zato što nikada nećemo da budemo u prilici da po tuđem naređenju radimo drugim narodima ono što su radili nama. Srbija je izabrala da bude slobodna. Srbija je izabrala da bude vojno neutralna – poručio je Vulin.

Inače, svečanost povodom polaganja vojničke zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije “mart 2019”, slušalaca kursa rezervnih oficira i pripadnika rezervnog sastava starijih od 30 godina koji nisu služili vojni rok, održana je u kasarni “Vojvoda Živojin Mišić” u Valjevu.

Kako je navedeno na stranici Ministarstva odbrane Srbije, zakletvu je položilo 356 vojnika i slušalaca kursa rezervnih oficira, među kojima je bio i Aleksandar Vulin, koji je završio obuku rezervnog sastava.

(Bportal.ba/Klix/Foto:RSE)

Podijeli na društvene mreže!