BiH Vijesti Vijesti

Ministar Čampara: Skrnavljenje Partizanskog groblja u Mostaru je fašistički čin

Na dan oslobođenja Mostara od fašizma, s ovog mjesta je poslana poruka da će se nastaviti sve ono što smo do sada radili i da se sigurno nećemo umoriti ni kada je u pitanju obnavljanje Partizanskog groblja, kao i pitanje obnavljanja povjerenja i suživota u Mostaru.

– Bitno je da se sjećamo ovih datuma, prije svega da se ove stvari ne bi ponavljale. Danas smo se ovdje okupili da odamo počast i pijetete prema svim žrtvama Drugog svjetskog rata u Mostaru, odnosno žrtvama fašističkog terora, koji se ovdje dešavao i provodio. Ovaj spomenik nas stalno mora opominjati kako zbog naše djece, tako i budućnosti – dodao je Čampara.

Mostaru i Mostarcima je poručio da Mostar mora biti jedinstven, grad svih Mostaraca koji ga vole i koji ga osjećaju svojim gradom. Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago je kazao kako je današnja BiH opredijeljena za put prema Evropi, koja je izgrađena na antifašizmu.

– Moramo se navikavati da je borba protiv fašizma prioritet svih nas, odnosno moramo daleko više njegovati tradiciju antifašizma. U školama, na fakultetima i svim drugim mjestima moramo podvlačiti značaj borbe za jedinstvenu BiH, antifašističku BiH, za antifašistički grad Mostar, kao što je bio u Drugom svjetskom ratu, i kao što će uvijek biti. Sve češće trebamo obilaziti ovakve spomenike, trebamo svi prihvatiti da ovaj simbol otpora i odbrane grada Mostara u Drugom svjetskom ratu mora biti svima nama prioritet – naglasio je Špago.

On je izrazio i nadu da će lokalni organi vlasti u Mostaru prepoznati značaj ovoga spomenika i poduzeti mjere da s višim nivoima vlasti dovedu ovaj spomenik u onakvo stanje kakvo je bilo prije zadnjih ratnih dešavanja.

Predsjednik Odbora za obnovu Partizanskog spomenika Sergej Sergio Šotrić je također prokomentarisao incident na Partizanskom- spomen groblju kazavši da se radi o smišljenoj akciji.

– Uopće ne bih htio da govorim o ljudima koji pod okriljem noći razbijaju nadgrobne ploče. Mogu samo da kažem da nas taj vandalizam neće zaustaviti na putu evropske integracije. Vidjeli ste i danas ovdje brojne delegacije i brojne građane koji su odali počast našim kćerima i sinovima koji su u doba najmračnijeg perioda evropske historije stali u odbranu slobode. Institucije su obavezne da rade svoj posao kao što je i posao policije i MUP-a da nađu počinioce – kazao je Šotrić, nakon odavanja počasti palim borcima i nevinim civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata.

Po pitanju daljih planova koji se tiču vraćanja prvobitnog stanja ovom nacionalnom spomeniku, Šotrić ističe kako su napravili plan s institucijama države.

– Nadam se da će se ove godine završiti obnova spomenika koji će biti dostojan da se uvrsti u kategoriju svih ostalih značajnih turističkih destinacija ovoga grada. U ovom gradu je ovaj spomenik nakon Starog mosta u Mostaru najznačajniji arhitektonski objekat i on će ugostiti jako veliki broj turista, ali i samih građana Mostara, kao što je to bilo nekada – poručio je Šotrić.

Dodao je kako je siguran u to da su i dalje odlučni da ovaj spomenik vrate u prvobitno stanje.

Cvijeće su danas položili i predstavnici Univerziteta “Džemal Bijedić”, Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” i FK Velež, kao i predstavnici drugih javnih institucija i udruženja građana.

Podsjetimo, 14. februara 1945. godine oko podne prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar. Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara. Oko 20 sati Adolf Hitler, vrhovni zapovjednik njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske, pa je 14. februara 1945. godine u 20 sati grad Mostar i zvanično bio slobodan.

Mostar je u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši