Izdvojeno Izdvojeno

Ministar Čampara o rezervnom sastavu MUP-a RS: Ako treba, imat ćemo odgovor

Najava uvođenja rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izazvala je brojne reakcije. Tim prije jer se nametnulo pitanje da li, nakon najave uvođenja paralelne obavještajne službe (što je i zaboravljeno u multipliciranju dnevnih događaja kod nas), gledamo i formiranje etnitetske vojske na mala vrata.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara komentira najavu formiranja rezervnog sastava MUP-a RS.

“Mirovni sporazum tretira to pitanje. Mislim da Aneks 1 (b) govori o vojnim efektivima. Ovdje se ne radi ni o čemu drugom nego o naoružavanju. Rezervni sastav u smislu odbranbenih aktivnosti je reguliran Zakonom o odbrani. Dakle, OSBiH mogu uvoditi rezervni sastav.

U demokratskim policijskim strukturama, kakvoj mi težimo u BiH, nema mjesta za to, niti je to predviđeno zakonima o policijskim službenicima i unutrašnjim poslovima. Više se radi o pokušaju izazivanja nekih strepnji, strahova, korištenju svega toga u političke svrhe. Baš bih volio vidjeti kad bi se donio takav jedan zakon, kao što ga žele donijeti, kakva je njegova primjenjivost.

Jer, donosite zakone da biste ih primjenjivali. Sada kada pogledamo kako sa aspekta budžeta, radno-pravnog statusa, ovlasti policijskih službenika, pitanje je kako bi to sve skupa izgledalo.

Oni to pravdaju migrantskom krizom. Migrantska kriza je u nadležnosti institucija BiH. Prije svega, Granične policije, SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, sve druge agencije trebaju pružati pomoć i asistenciju tim institucijama.

Ako se ovo odnosi otprilike na situaciju da se “ganjamo” ko je bolje opremljen ili koje policije više ima, mi možemo odgovoriti iz Federacije BiH na to. Vjerujte mi da smo mi sada kao policijska struktura u FBiH i brojniji i bolje opremljeni i imamo veća budžetska sredstva. Jednostavno imat ćemo odgovor na sve izazove.

Ako je, ponavljam, cilj to. Ali, mislim da ne bi trebao biti to cilj. Trebamo stvarati što bolju policijsku struktura generalno koja će se boriti protiv organiziranog kriminala, korupcije i drugih krivičnih dijela. A ne koristiti policiju u dnevnopolitičke svrhe i širiti strah među ljudima”, poručuje ministar Čampara.

Podijeli na društvene mreže!