Regija i Svijet Svijet

Minhen: Hrvatski đakon osuđen zbog spolnog zlostavljanja 15-godišnjakinje

Na nadležnom Općinskom sudu u Münchenu u četvrtak je 65-godišnji hrvatski đakon, koji je godinama radio pri tamošnjoj Hrvatskoj katoličkoj misiji, osuđen na uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora zbog spolnog zlostavljanja, odnosno radnji izjednačenih sa silovanjem nad 15-godišnjom ministranticom.

Kritični događaj zbio se početkom svibnja kada su bili na izletu u Nürnbergu na susretu ministranata. Kako smo već izvještavali, đakon je tada, prema optužbi, odveo 15-godišnjakinju na stranu pod izgovorom da je nešto treba te ju je seksualno napastovao i zlostavljao.

Prema pisanju njemačkih medija, neki svjedoci vidjeli su, između ostaloga, kako ju je pipkao po grudima. Nakon povratka kući djevojka je isti dan ispričala roditeljima što joj je đakon napravio, a oni su izvijestili policiju. Đakon je uhapšen isti dan i otad se nalazio u istražnom zatvoru Stadelheim u Münchenu. Odmah je reagirala i Katolička crkva te je đakona, kako je potvrdio Bernhard Kellner, glasnogovornik nadbiskupije München-Freising, otpustila iz službe.

Optuženi đakon u četvrtak je na sudu u suzama priznao da je zlostavljao djevojku, koja je u međuvremenu navršila 16 godina. Predsjedavajući sudac, prenosi njemačka agencija DPA, rekao mu je kako je djevojci uništio život: “Ona nije nimalo dobro, a vi ste za to krivi!”

Naime, oštećena djevojka, kako je na sudu rekla njezina odvjetnica, trpi teške posljedice te je već nekoliko mjeseci hospitalizirana na zatvorenom psihijatrijskom odjelu. Sud je optuženome, kako je pojasnio sudac, izrekao uvjetnu kaznu zato što je već devet mjeseci odležao u istražnom zatvoru, ali i zbog toga što su ga doživjeli kao “slomljenog čovjeka”. Osim spomenute kazne, koja se neće izvršiti u zatvoru ako đakon ne prekrši propisane uvjete, sud mu je izdao zabranu kontaktiranja oštećene djevojke i njezine obitelji, kojima mora platiti 10.000 eura odštete.

Daljnjih 5000 eura morat će uplatiti na račun münchenskog SOS telefona za žene. Usto, ovaj sada već bivši vjeroučitelj pri Hrvatskoj katoličkoj misiji u Münchenu sljedećih pet godina ne smije podučavati niti nadzirati djecu i mlade.

 

(Bportal / Vijesti.ba / Jutarnji)

Podijeli na društvene mreže!