Regija Regija i Svijet

Mesić: Ne bih napustio Beograd zbog Šešelja, dali su mu na značaju

Namjera Šešelja je da isprovocira i da pravi zbrku između dvije zemlje. Ja bih da sam bio na mjestu hrvatske delegacije Šešeljevo ponašanje naprosto ignorirao, njemu ne treba nikako davati na važnosti, kaže za Danas Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, komentarišući prekjučerašnji incident sa gaženjem hrvatske zastave na ulazu u srpski parlament „u režiji“ lidera Srpske radikalne stranke.

Mesić ocjenjuje da je Šešelj „problem Srbije, a ne Hrvatske“.

– Ako zbilja želi ući u EU, Srbija mora da riješi probleme sa susjedima, uključujući Hrvatsku. U tom kontekstu, za Srbiju su nezgodni incidenti koje pravi Šešelj. On pravi neugodnosti Srbiji i može se reći da je „trn u peti“ vlastima u Beogradu. Ono što on čini ne treba da nas čudi jer je poznato šta je sve radio u sudnici Haškog tribunala“, ističe naš sagovornik.

Mesić smatra da uprkos činjenici da je „izuzetno loše“ to što radi Vojislav Šešelj, ponašanje lidera radikala neće uticati na odnose Srbije i Hrvatske na duži rok.

Upitan kako komentariše odbijanje srpske ambasadorke u Hrvatskoj da primi protestnu notu Zagreba zbog incidenta koji je izazvao Šešelj, Stjepan Mesić kaže da je u diplomatiji praksa da se protestna nota prima kada se neka država osjeća krivom zbog nekog događaja, a u ovom slučaju Beograd je ocijenio da „ničim nije pridonieo“ ekscesu.

– To je bila procjena srpske ambasade, koja smatra da nema potrebe da objašnjava ponašanje Šešelja i ja tu procjenu ne bih dalje komentirao, navodi Mesić.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši