Mercator preuzeo prve četiri Konzumove prodavnice u Sarajevu

Merkator je već počeo preuzimati prodavnice u BiH. U četvrtak, 7. septembra, preuzeo je prve četiri prodavnice u Sarajevu, potvrdio je za Faktor direktor Konzuma BiH Tomislav Bagić.

600_15048709771501704172mercator

Autor: A. Šarenkapa

- Kao što je poznato, Mercator će preuzeti ukupno 83 prodavnice. Sada je samo tehničko pitanje tog procesa – kazao je Bagić.

Paralelno sa procesom predaje prodavnica Mercatoru, Konzum vodi pregovore sa dobavljačima u BiH o isplati duga. Trenutno je u BiH oko 1.100 firmi koje potražuju novac od Konzuma. Na jučer održanom sastanku sa dobavljačima iz RS-a, predstavnici Konzuma su ponudili izmirenje dugovanja u 48 rata. Pitali smo Bagića da li je to model kojeg će ponuditi svim firmama u BiH.

- Ono što ćemo ponuditi je da dio duga izmirimo odmah, a dio u ratama uz pripadajuću kamatu. O uvjetima vraćanja duga ćemo razgovarati sa svakim dobavljačem pojedinačno – izjavio je Bagić.

Prema njegovim riječima, novac koji će biti uplaćen iz Hrvatske u obliku dokapitalizacije Konzuma, u iznosu od blizu 30 miliona KM, trebao bi uskoro stići u BiH, ali nije mogao precizirati datum kada će se to i desiti.

Odluku o uplati ovog novca donijelo je Vijeće povjerilaca Agrokora u Hrvatskoj, na sastanku održanom 31. augusta. Ovaj novac će biti isplaćen iz kredita kojeg će dobiti Agrokor za vraćanje svojih dugova, u iznosu od oko 950 miliona maraka.

(Bportal.ba/Faktor)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>