BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Mektić odgovorio Špiriću: EU odobrila 1,5 miliona eura, oblizuj se, ipak ima para

– A kako ih dobijamo iz Irana, tu sad imamo jedan ozbiljan problem. Srbija je ukinula vize državljanima Irana i sada oni dolaze u Srbiju bez ikakvih problema i nama prelaze ilegalno i idu dalje ka zemljama zapadne Evrope – kazao je Mektić.

Mektić je dodao da Srbija mora omogućiti BiH read misiju, odnosno vraćanje migranata iz BiH u tu zemlju.

– To bi bilo kao da mi donesemo odluku da Bangladešu ukinemo vize, da oni navale ovamo masovno i da za 15 dana pokorimo Evropu migrantima – izjavio je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH je teze o postojanju tajnog plana u vezi sa migrantima i njihovim naseljavanjem u BiH nazvao glupostima, spekulacijama i izmišljotima, koje potiču politički lideri.

– Oni migracije žele iskoristiti za konflikte, sijanje straha i dalje konflikte. Pozivam te političare da, umjesto da se bave problemom migranata, povedu računa o našim migrantima, državljanima BiH koji svaki dan kolonama idu prema zapadnoj Evropi. Da bi skrenuli pažnju sa jada, siromaštva, korupcije, kriminala, pljačke i bijede, i odlaska nas iz BiH, da se bave ovim drugim i skreću pažnju na ove druge – izjavio je ministar sigurnosti BiH, dodavši da su građani BiH najveći ekonomski migranti u Evropi.

Mektić je dodao da će narednog četvrtka, 7. juna, biti održana međunarodna konferencija, kojoj će prisustvovati predstavnici Grčke, Albanije, Srbije, Makedonije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Austrije.

– Ja ću na tom sastanku prvo postaviti nekoliko pitanja na koje ćemo morati dati odgovore. Prvo je pitanje hoćemo li biti korektni jedni prema drugima i iskreni jedni prema drugima. Hoćemo li, umjesto da se bavimo problemom migranata, mi smo se angažovali da problem ubacimo u tuđe dvorište. Ja imam informaciju, a to ću u toku dana imati zvaničnu informaciju, da pojedine države na ovom putu prikazuju da imaju od početka ove godine od 100 do 300 migranata. Otkud onda kod nas 5.000? Zato što ne žele. To se krije od vlastite javnosti – tvrdi Mektić.

Druga stvar na kojoj će insistirati je, ističe, pronalazak tačke na kojoj će se okupljati migranti, a to je, prema njegovom mišljenju, u Grčkoj.

– Ovo je odgovor Miloradu Dodiku, koji je rekao da je ovo neki tajni plan koji ima cilj da se pomoću migranata promijeni nacionalna struktura u BiH. Njegovo je pravo da to odvali, kao što to radi kad su u pitanju migracije. On na taj način želi da homogenizuje srpski narod, ali ne pričom o ekonomiji, zapošljavanju, korupciju. Nijednu ekonomsku temu ne izbacuje. On govori da mi dajemo trajni boravak ljudima u BiH i da će za tri godine ti ljudi dobiti državljanstvo. Nijedan jedini azil nismo odobrili. Oni to i ne žele. Oni samo podnesu zahtjev da bi ostvarili neka prava i idu dalje – pojasnio je Mektić.

Naglasio je da niti jednom migrantu nije odobren azil u BiH te da je problem pod kontrolom, ali da Dodik pokušava građane entiteta RS dovesti u zabludu i uzme poneki glas.

– Dodik, traži rješenje da građanima bude lakše da žive i prežive ovdje – kazao je Mektić.

Krizni fond je, tvrdi Mektić, odobrio 1,5 miliona eura kao pomoć BiH u borbi protiv ilegalnih migracija. Iskoristio je priliku i da se izvini Nikoli Špiriću, za kojeg je ranije rekao da se ne bavi pitanjima migracija jer u tome „nema para“.

– Moram se korigovati. Špiriću, ipak ima izgleda para ovdje. Oblizuj se. Ko zna, možda i ubaciš nešto u usta – poručio je Mektić svom kolegi iz SNSD-a.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši