Crna Hronika Crna Hronika

Međunarodna akcija i u BiH: SIPA i MUP RS-a hapse i pretresaju u tri grada

Aktivnosti po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, na terenu provode policijski radnici MUP-a RS-a i SIPA-e, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. U ranim jutarnjim satima započeta je koordinirana policijska akcija usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i neovlašten promet opojnih droga.

Pretresi se vrše na ukupno tri lokacije na području Istočnog Sarajeva, Banje Luke i Prnjavora, a pretresaju se objekti, vozila i predmeti koje koriste osumnjičeni.

Slobode su lišeni:

1. Stjepan Lazarević, zv. Braco, rođen 1953. godine na Palama

2. Bojan Segić, zv. Debeli, rođen 1977. godine u Prnjavoru

3. Vlastimir Tomić, zv. Šuker-Šuca, rođen 1960. godine u Valjevu, Srbija

Aktivnosti su dio opsežne višemjesečne istrage, koja je rađena po nalogu Tužilaštva BiH, a koju su realizirali policijski radnici SIPA i MUP-a RSa, u suradnji sa kolegama iz Austrije, a odnose se na osobe koje su osumnjičene da se bave međunarodnim krijumčarenjem velikih količina opojne droge marihuana “skank”, uzgajane u posebnim i kontroliranim uvjetima, sa povećanim nivoom opojne materije THC, a koja se sa teritorije Republike Albanije krijumčari u BiH, te dijelom prodaje u BiH, a dijelom krijumčari prema zemljama EU, gdje kilogram ove opojne droge na ilegalnom narko-tržištu, dostiže cijenu od 3.000 eura.

Provedenom istragom prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su trojica osumnjičenih činili organiziranu mrežu za krijumčarenje, skladištenje, transport i daljnju prodaju opojne droge, koju su u dva navrata, u količinama od četiri do šest kilograma, u operacijama simuliranog otkupa, prodali prikrivenim istražiteljima SIPA-e.

Prilikom izvršenih pretresa, pronađena je veća količina opojne droge. Nakon izvršenih pretresa i privođenja osumnjičenih, postupajući tužitelj odlučit će o daljnjim aktivnostima prema osumnjičenima, naveli su iz Tužilaštva BiH.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši