Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet Svijet

Masakr: Izraelski vojnici u Gazi usmrtili 41 Palestinca, ranili stotine

U saopćenju palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi navodi se kako su Palestinci ubijeni tokom demonstracija organiziranih širom Pojasa Gaze.

Izraelska vojska iz bespilotnih letjelica također, baca suzavac na palestinske demonstrante na granici Gaze, a protiv nekoliko hiljada demonstranata koristi i bojevu municiju.

Sindikat palestinskih novinara saopćio je da je na granici Gaze izraelska vojska ranila najmanje devet novinara koji su pratili demonstracije. Među ranjenim novinarima su i Reutersov kamerman Ahmed Zakkut i novinar državne televizije Alžira Omer Hamdan.

Pojedini Palestinci podigli su šatore na granici Gaze i Izraela kako bi protestovali protiv preseljenja ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem i podsjetili na Nakbu.

Na današnji dan 1948. godine na okupiranoj palestinskoj zemlji proglašena je nezavisnost Izraela. Tako je počeo veliki progon Palestinaca koji se obilježava svakog 15. maja kao Nakba ili Velika katastrofa.

Palestinska vlada uputila je poziv međunarodnoj zajednici da uloži napore u zaustavljanje masakra koji Izrael izvodi u Pojasu Gaze.

U saopćenju Yusefa al-Mahmouda, glasnogovornika palestinske vlade, naveden je poziv vladama u arapskom i islamskom svijetu i prijateljskim zemljama na ulaganje svakog vida napora kako bi se zaustavilo prolijevanje krvi koje Izrael vrši u Gazi.

Isto tako, upućen je poziv da se pruži podrška palestinskoj upravi u borbi protiv “okupatorske sile Izraela”.

Ističe se kako je neophodna hitna reakcija cijelog svijeta kako bi se zaustavio masakr koji vrši Izrael, a upućen je i poziv na pružanje zaštite palestinskom narodu.

Zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag izjavio je danas kako je administracija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za današnji masakr izraelske vojske nad Palestincima u Gazi odgovorna koliko i sama vlada Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

-SAD neće donijeti mir, stabilnost i komfor u regiju preseljavanjem ambasade u Jerusalem. To će samo povećati postojeću nestabilnost, nesigurnost, krizu i konflikte. To će izazvati mnoge neželjene posljedice – poručio je Bozdag u nizu poruka objavljenih na društvenoj mreži Twitter.

On je također poručio da su sve odluke Izraela i SAD-a za Tursku nevažeće i nepostojane.

-Jerusalem će u konačnici biti oslobođen u potpunosti. SAD i Izrael će morati napustiti taj grad i predati ga u ruke njegovih stvarnih vlasnika – poručio je Bozdag.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu najoštrije je osudio nasilje koje izraelske snage sigurnosti provode nad palestinskim civilima na protestima u pograničnom pojasu Gaze, javlja Anadolu Agency (AA).

-Tamo je na sceni masakr, državni teror. Nije dovoljna samo osuda današnjeg izraelskog masakra nad Palestincima, potrebni su zajednički koraci – kazao je Cavusoglu za tursku televiziju Haber TV.

On je također pozvao međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnu palestinsku državu, a posebno je uputio apel Organizaciji islamske saradnje (OIC) i Arapskoj ligi da zauzmu konkretniji i jači stav u borbi za palestinsko pitanje.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši