Makarević: RAK je profesionalno uradio posao

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine izrekla je rješenje kojim je Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS) kažnjena sa 3.000 KM zbog pritužbe tadašnjeg ambasadora BiH u Pakistanu Nedima Makarevića protiv te televizije.

nedim makarevic izbliza

Makarević se žalio RAK-u na sadržaj objavljen u Dnevniku RTRS-a 3. i 4. augusta, u kojem je optužen za prevaru i pronevjeru novca za izgradnju škole u Pakistanu.

Ambasador Makarević u izjavi za Fenu je kazao da je RAK profesionalno uradio posao.

- Ovo je dobra poruka svima da ipak postoji određeni stepen vladavine prava i etičkih normi u Bosni i Hercegovini - zaključio je Makarević.

U pritužbi, Makarević je obrazložio, da je u Dnevniku, 3. augusta, na najgori način oklevetan te je zatražio da RTRS objavi demant, ali RTRS je izdvojila dio demanta stavljajući ga u drugi kontekst i "vršeći agresivan spin te su sve to objavili u Dnevniku 4. augusta".

RAK je analizirao sporni sadržaj te je donio Rješenje u kome se navodi da je RTRS prekršila član 6. stav (4) Pravo na odgovor Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Izrečenu kaznu RTRS ima obavezu platiti u roku od 15 dana. Postoji pravo na žalbu, ali žalba ne odlaže izvršenje Rješenja te ukoliko RTRS ne plati kaznu u propisanom roku, bit će dužna platiti i zatezne kamate.

(Bportal.ba/Fena)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>