Izdvojeno Izdvojeno

Majke Srebrenice upozorile ambasadora da je narušena sigurnosna situacija u Srebrenici

Predstavnice udruženja Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa, Žene Podrinja, Žene Srebrenice i Majke Srebrenice uputile su otvoreno pismo ambasadama zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), u kojem upozoravaju na, kako navode, narušenu sigurnosnu situaciju u Srebrenici, piše Saff.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

– Javnost je upoznata sa incidentima od 6. januara u Srebrenici, koji su kulminirali povorkom gradskim ulicama praćenom upotrebom vatrenog oružja i pjevanjem četničkih pjesama, kao i odlaganjem svinjskog otpada u blizini Fabrike akumulatora i Memorijalnog centra u Potočarima.

Od tih događaja trajno je narušena sigurnosna situacija, te međunacionalni odnosi u Srebrenici, a posebnu odgovornost nose lokalne vlasti, na čelu sa načelnikom Mladenom Grujičićem. Umjesto da doprinesu smirivanju tenzija i uspostavljanju povjerenja, lokalne institucije su zdušno i otvoreno, u svojstvu političkog pokrovitelja, podržale kampanju zastrašivanja i narušavanja povjerenja.

Posebno je monstruozna kampanja, koju predstavnici nacionalističkih udruženja sa srpskim predznakom, a pod pokroviteljstvom lokalne vlasti, vode protiv bivšeg načelnika Srebrenice i preživjele žrtve genocida Ćamila Durakovića, kojem su upućene i prijetnje. Nezamislivo je da u gradu, u kojem je počinjen genocid, vlada politika zastrašivanja i nacionalne mržnje, te propagiranja ličnosti ratnih zločinaca i njihove ideologije, presuđenih pred najvišim institucijama međunarodne pravde.

Zbog politike vrijeđanja i zastrašivanja žrtava genocida, udruženja porodica žrtava genocida uputila su zahtjev Upravnom odboru Memorijalnog centra da se načelniku Općine Srebrenica Mladenu Grujičiću zabrani pristup Memorijalnom centru u Potočarima.

Posebnu pažnju skrećemo i ambasadama zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) na narušenu sigurnosnu situaciju u Srebrenicu, s obzirom na njihov mandat i obaveze proistekle iz Dejtonskog sporazuma, u vezi sa provođenjem mira i zaštitom povratnika i žrtava genocida.

Tražimo od ambasadora članica Vijeća za implementaciju mira, sa izuzećem Ruske Federacije, da otkažu gostoprimstvo načelniku Mladenu Grujičiću u svojim ambasadama, kao i da otkažu sve posjete i saradnju s općinskim institucijama Srebrenice, sve dok se ne promijeni odnos lokalnih vlasti Srebrenice prema povratnicima i žrtvama genocida.

Očekujemo od predstavnika ambasada da urade ispravnu stvar, te da u skladu sa svojim mandatom za implementaciju mira, kroz navedene i druge korake stanu u zaštitu žrtava i povratnika, te doprinesu uspostavljanju mira i sigurnosti u mjestu na kojem je počinjen najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata – navodi se u otvorenom pismu predstavnica udruženja žena i majki Srebrenice i Žepe.

Podijeli na društvene mreže!