BiH Vijesti

Majke Srebrenice se u Mostaru prisjetile žrtava genocida

Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995. zajedno s majkama Srebrenice organizirao je u srijedu u Mostaru na platou ispred Muzeja žrtava rata i genocida mirno okupljanje nakon kojeg je uslijedila prosvjedna šetnja u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Svakog jedanaestog u mjesecu, majke Srebrenice okupljaju se u Tuzli i na ovaj način već godinama traže istinu o počinjenim zločinima i sudbinama njihovih najmilijih te kažnjavanje zločinaca, a ovog mjeseca u Mostaru su dobile priliku da se zajedno s građanima Mostara prisjete žrtava genocida.

– Ovo je naš pilot projekt, a svaki naredni mjesec ova bi se aktivnost trebala realizirati u nekom drugom gradu kako bi se širila istina o tome što se dogodilo u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini – izjavio je novinarima u ime organizatora Jasmin Mešković.

Po njegovim riječima, potrebno je pričati priču i polako tu priču prenositi na djecu, odnosno mlađe generacije.

– Mi smo već u godinama, umorni, i bez adekvatne podrške cijelo vrijeme od institucija države stoga imamo obvezu prenijeti ovaj naš posao na mlađe generacije. Moramo ovo naše uže borbe za istinu i pravdu širiti i jačati svaki dan sve više i više, a ovo danas je očiti dokaz da postoji raspoloženje i volja i da trebamo jedni drugima pružiti ruku – kazao je Mešković.

Predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić izrazila je zadovoljstvo pozivom da se i u Mostaru obilježi ovaj datum te izrazila želju da se i u drugim gradovima prikaže tragedija Srebrenice, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

– Nama je jako drago ko nam se god pridruži, jer mnoge su majke umrle i sve nas je manje u Tuzli tako da svako udruženje ili građanin koji nam se pridruži za nas je značajno – kazala je Čatić i podsjetila kako se još uvijek traga za 1.300 osoba, među kojima je i njezin sin.

Šetnju su podržale mnoge obrazovne institucije, te organizacije i udruženja iz Mostara.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!