BiH Slider Vijesti

Majke Srebrenice nisu zadovoljne presudom Šešelju: Kazna je trebala biti veća

Majke Srebrenice nisu zadovoljne konačnom presudom Vojislavu Šešelju kojeg je danas Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu osudio na deset godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

– Bolje ikakva nego nikakva presuda. Međutim, trebala je biti veća kazna. Trebalo mu se suditi za genocid, za zločinački poduhvat između BiH i Srbije – kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Napravila je i poređenje, kazavši da se danas u BiH za saobraćajnu nesreću dobije više.

– Nisam zadovoljna kao žrtva, jer ovo šalje poruku mladima da pravda nije tu gdje treba biti. Vodeći se ovim presudama, rađat će se još više i šešelja i arkana, miloševića, karadžića i mladića. Deset godina, to je kao jedna saobraćajna nesreća – izjavila je Subašić.

Ni članica Udruženja “Majke enklava Srebrenice i Žepe” Kada Hotić nije zadovoljna danas izrečenom presudom Šešelju.

– Konačno smo mi majke i svi ostali koji smatraju da su žrtve i koji jesu žrtve dočekali presudu i Vojislavu Šešelju. Dobio je deset godina. Možda je malo deset godina, ali je ipak presuda s pečatom za zločin – izjavila je Hotić.

Podsjetila je i na nedavni susret sa Šešeljom u Beogradu, kada ga je pitala hoće li ići na izricanje presude.

– Rekao je da neće, da nema potrebe. Ipak je važno da presuda postoji i da je na nju stavljen pečat – dodala je Hotić.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) izreklo je danas konačnu presudu u predmetu protiv Vojislava Šešelja, proglasivši ga krivim za zločine protiv čovječnosti i osudivši ga na 10 godina zatvora.

Šešelj je proglašen krivim za individualnu odgovornost za zločine protiv čovječnosti, koji obuhvataju podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i premještanje civila nesrpske nacionalnosti u Hrtkovcima u Vojvodini, u Srbiji, 1992. godine.

(Bportal.ba/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši