Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Mahir Mešalić: Izgleda da smo u očima SDP-a ruralni “kanton slučaj”!

Predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte u Skupštini Tuzlanskog kantona Mahir Mešalić prokomentirao je današnju odluku Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici donio je odluku da se u Tuzlanskom kantonu ponovo pokuša okupiti “koalicija 19” sa DF-om, Našom strankom, SBB-om i Strankom za BiH, a šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Skupštini Tuzlanskog kantona, Mahir Mešalić, posebno se osvrnuo na odluku Glavnog odbora SDP-a da se na ovom zadatku angažira Zukan Helez.

– Glavni odbor SDP-a zadužuje između ostalih i Zukana Heleza da pomogne KO SDP TK da realizira formiranje Vlade u TK. Izgleda da smo mi u Tuzlanskom kantonu u njihovim očima tretirani kao neki ruralni “kanton slučaj” kojem treba pomoć. Baš da vidim kako će nam pomoći, vjerovatno tako što će iz SBK (Bugojna) dolaziti preko Banovića, čitajući Dnevni Avaz tokom vožnje – napisao je Mešalić na Facebooku, što je jasna aluzija na rasprostranjeno uvjerenje kako lider SDP-a, Nermin Nikšić, zagovara koaliciju tri stranke u Tuzlanskom kantonu – SDP, PDA i SBB.

Podsjetimo, Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici donio je odluku da se u Tuzlanskom kantonu ponovo pokuša okupiti “koalicija 19” sa DF-om, Našom strankom, SBB-om i Strankom za BiH, a prijedlog članova Kantonalnog odbora Tuzlanskog kantona da ide u pregovore o formiranju vlasti s drugim strankama ukoliko ne uspije tzv. “koalicija 19” nije podržan.

No, Stranka za BiH jasno je danas poručila da neće sudjelovati u ovoj koaliciji, a to praktično znači da je “koalicija 19” izgubila dva zastupnika čime je ostala i bez teoretske mogućnosti da okupi skupštinsku većinu za koju je potrebno najmanje 18 glasova.

Sve su prilike da će vlast u Tuzlanskom kantonu naposlijetku formirati SDP, PDA i SBB, o čemu su se navodno tajno dogovorilli Nikšić, Radončić i Kukić.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!