BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Magazinović o službenim putovanjima: Ima tu i turizma, obilaska tržnih centara…

“Lideri” po iznosu novca koji je iz budžeta BiH izdvojen za njihova službena putovanja su Senad Šepić, Ognjen Tadić i Saša Magazinović. Podatak da su oni vodeći po trošenju na putivanja u inostranstvo je iznenađujući i zbog činjenice da spadaju među najmlađe članove državnog Parlamenta. Zbog tih godina za očekivati je da ne slijede primjr starijih kolega, koji su u javnosti veoma često prikazivani kao rastrošni. Ali, kada se zna da je mnogim mladim političarima, a tu spadaju iz Šepić, Magazinović i Tadić, zastupnička funkcija prvo ili jedno od prvih radni mjesta, očito je da brzo počinju kopirati iskusnije kolege.

Komentar o svrsishodnosti ovih putovanja novinari portala Faktor pokušali su dobiti od vodećeg trojca. Senad Šepić, koji je prvi na listi sa potrošenih 80.000 KM budžetskih sredstava, nije se javljao na pozive. Kako su saznali, on se trenutno nalazi na putu, u senegalskoj prijestonici Dakaru.

I Ognjen Tadić je u vrijeme kada smo pripremali tekst bio na službenom putu u Beogradu, kao član parlamentarne delegacije koju su činili kolegiji oba doma PSBiH. Ipak, javio nam se i dao svoj komentar u vezi sa ovim pitanjem.

Prema njegovim riječima, većina troškova se odnosi na prisustvo bh. delegacija na sastancima međunarodnih organizacija čiji je član naša država, poput Ujedinjenih nacija, Vijeća Evrope, OSCE-a, Parlamentarne unije Mediterana, Interparlamentarne unije i brojnih drugih. Članstvo u tim organizacijama obavezuje BiH da učestvuje u njihovom radu.

– Ja bih bio vrlo negativna ličnost u Federaciji ako bih rekao da bi BIH, što se mene tiče, mogla da se isključi iz svih tih organizacija i da nema taj kapacitet državnosti koji joj omogućava njena međunarodna pozicija. S druge strane, kada bih, kao parlamentarac koji dolazi iz RS-a, rekao kako ne želim da učestvujem u tome da ne bih stvarao određene troškove, svi bi iz RS-a rekli: “Zašto ne ideš ti kada idu Bošnjaci i Hrvati?”. Kao i u vezi sa drugim pitanjima u BiH, i ovdje postoji mnogo nerazumijevanja, koja se u predizbornim godinama stavljaju u dnevnopolitički kontekst – kazao je Tadić.

Saša Magazinović, međutim, smatra kako nisu baš sva putovanja opravdana i da među njima ima i onih “turističkih”. Zbog toga, tvrdi on, o ovom pitanju bi se trebalo više govoriti u javnosti.

– Vrlo sam raspoložen da komentarišem dio koji se odnosi na putovanja u kojima se predstavlja država BiH, budući da se moja putovanja odnose na predstavljanje države u okviru Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Dominantan dio mojih troškova vezan je za putovanja u Strazbur, na sjednice PSVE. Što se tiče “turizma” u njemu ne učestvujem, ali mislim da je dobro da mediji proanaliziraju taj dio troškova, za koje smatram da su nepotrebni. Moj stav je da bi bilo dobro nekim ljudima platiti da ne idu službeni put, budući da nas često predstavljaju ljudi koji ne znaju nijedan svjetski jezik, koji ne znaju mnogo o temi o kojoj se raspravlja i kojima je važnije da li u gradu u koji dođu ima neki dobar tržni centar, nego ono zbog čega su došli – istakao je Magazinović.

S obzirom da je Ognjen Tadić član Kolegija Doma naroda PSBiH, pitali smo ga ko i kako donosi odluku o tome na koja će se putovanja ići i ko će od parlamentaraca putovati.

– Prema pravilnicima koji se tiču PSBiH, o odlascima parlamentaraca na put odlučuju kolegiji oba doma, radeći to tako da ne ugroze redovne aktivnosti PSBiH, koje se tiču rada unutar zemlje. Putovanja koja se uvijek prihvataju su vezana za učešće u stalnim radnim tijelima međunarodnih organizacija, za koje je donesena odluka o učešću PSBiH, kako bi se ostvarivala sva ona prava koja proističu iz međunarodno pravnog statusa države. Diskutabilne su odluke kada je u pitanju putovanje izvan tog režima i tada se procjenjuje da li je to putovanje svrsishodno ili ne. Tu ne postoji generalan odnos, nego se uvijek procjenjuje da li je neko putovanje korisno za BiH ili ne, ali na ta putovanja otpada mali dio svih troškova – kazao je Tadić.

Također je pojasnio i kako se bira koji će parlamentarci ići na službeno putovanje.

– Kada dolazi poziv od nekog stalnog tijela, on je adresiran na Parlamentarnu skupštinu BiH, ali se odnosi na članove stalnih delegacija koje učestvuju u radu tih organizacija. Kada su u pitanju pozivi za neku od komisija, oni dolaze na adresu Parlamenta, ali je navedeno na koju komisiju se odnosi. Međutim, kod takvih poziva troškove učešća u radu neke konferencije snosi njen organizator i PSBiH nema tako velike troškove kakve ima kod stalnih delegacija. Prilikom odlučivanja o tome ko će putovati, odluku donose kolegiji domova, vodeći računa o tome da delegaciju čine predstavnici svakog od konstitutivnih naroda – napomenuo je Tadić.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši