Košarka Sport

Madrid u znaku Kinđeta: Održana promocija knjige “Kralj Mirza”

Promocija knjige o najboljem sportisti Bosne i Hercegovine svih vremena Mirzi Delibašiću okupila je sve same košarkaške legende “kraljevskog kluba”.

José Luis Llorente, Vincente Ramos, Carmelo Cabrera, Wayne Brabender, Walter Szczerbiak i Nate Davis došli su na promociju knjige “Rey Mirza” (Kralj Mirza).

Juan Escudero, pedantni istraživač košarkaške prošlosti, koji je autor knjige o Draženu Petroviću napisao je i knjigu o legendi bosanskohercegovačke, jugoslovenske i evropske košarke.

– Formalni domaćin bio je Llorente koji je otvorio skup, zatim je govorio autor knjige i na kraju moja malenkost. Rekao sam da mi je čast što me je autor pozvao da napišem prolog, i dodao da sam imao dvostruki privilegiju – da Mirzu gledam kao igrača od početka do kraja njegove blistave karijere i da ga lično upoznam, da s njim budem prijatelj – napisao je Vladimir Stanković za Koš magazin.

Mnogo anegdota ispričano je o Mirzi na ovom druženju, a Llorente da je otkrio da je Kinđe za dvije sedmice naučio da igra “mus” (igra kartama) i odmah počeo da “dere” saigrače, do Szczerbiakove priče kako se povrijedio imitirajući Mirzu:

– Nisam igrao s njim, ali sam ga gledao i čak pokušavao da “skinem” neke od njegovih pokreta. Na jednom treningu pokušao sam da izvedem njegov “roling” i ušinuo se – otkrio je Szczerbiak.

Carmelo Cabrera je ispričao da je jednom kao gledalac, u Valladolidu, vidio nešto što nije ni prije ni poslije.

– Mirza je bio na jednoj strani terena a loptu je dodao saigraču na drugoj tako što je loptu poslao pasom o parket usred reketa. Bilo je bar 20 nogu i ruku ali on je nepogrešivo vidio prostor da pošalje loptu saigrač – kazao je Cabrera.

Knjiga Juana Escudera doprinijet će očuvaju mita o velikom, legendarnom Kinđetu.

(Bportal.ba/Koš magazin)

Podijeli na društvene mreže!