Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Lukavčani uskoro izlaze na referendum: Hoće li načelnik Edin Delić “preživjeti” glasanje?

Najaktivniji u kampanji su načelnik Lukavca, SDP-ovac Edin Delić, kao i lukavačka SDA, čiji su općinski vijećnici i pokrenuli incijativu za smjenu načelnika.

– Na osnovu svega što se dešavalo mislim da možemo izglasati opoziv načelnika. Imali smo i debatu na RTV Lukavac, učešće su uzeli predsjednici pet stranaka, a smatram da je načelnik Delić bio ubjedljivo najlošiji – kaže predsjednik Općinskog odbora SDA Tarik Arapčić.

Podsjećamo, građani s područja Lukavca, koji imaju pravo glasa odgovarat će na pitanje: “Da li ste za opoziv načelnika Općine Lukavac Edina Delića?”. Načelnik će biti opozvan ukoliko za odluku glasa više od 50 posto onih koji izađu na referendum.

– Kada je u pitanju SDA, prvo smo imali radne sastanke u svim mjesnim ograncima. Nakon toga krenule su javne tribine, a centralni skup imat ćemo 10. maja u Domu kulture. Pored toga mi svakodnevno radimo na terenu, među građanima – pojašnjava Arapčić.

Centralni skup Edina Delića zakazan je za 9. maj u Sportskoj dvorani u Lukavcu, što će biti završni čim kampanje u kojoj načelnik promovira glas za “ne” opozivu. Zvali smo i Edina Delića da ponudi i svoje viđenje kampanje i svoja očekivanja, ali nije odgovorio na našu poruku ni brojne telefonske pozive.

Referendumi za opoziv načelnika rijetko kad postignu veliki izlaznost birača, a procjene su da ni Lukavac ne bi trebao biti izuzetak.

– Ne bih mogao procijeniti tačno, ali ne očekujem veliki izlaznost. Kada je u pitanju sam proces opoziva ne mislim da će to biti loše po naše planove, jer SDA ima pouzdane birače. Nije nebitno i to što su SBiH i SBB za opoziv, kao i činjenica da se DF distancirao od cijele priče. Sam SDP ima mnogo unutrašnjih problema, a to je vidljivo i po tome što je načelnik u svojoj kampanji isključivo pozicionirao samo sebe, bez isticanja partije – objašnjava Arapčić.

S obzirom na ponašanje ostalih stranaka u periodu prije referenduma, čini se da će ključno u odluci o opozivu ko će biti uspješniji u motiviranju glasača na izlazak, SDA ili Edin Delić.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši