BiH Izdvojeno Vijesti

Lukač pretekao Dodika u disciplini ludilo bez granica

otvaranje

Piše: Elis Bektaš

Presječena vrpca na otvaranju Centra za obuku MUP-a RS u Zalužanima kod Banjaluke označila je početak ovogodišnje finalne utrke kadrova SNSD u disciplini ludilo bez prepreka. Nakon što je u polufinalnoj utrci Milorad Dodik sebi osigurao pobjedu još u julu prošle godine, kada je na Mrakovici demonstrirao svoj raskošni talenat za ludilo izjavivši da Srbi ne bi bili ubijani u NDH, da je tada postojala RS, očekivalo se da će predsjednik ovog entiteta dominirati i u finalu.

Međutim, već na početku trke pretekao ga je njegov ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, koji je, kako prenose banjalučke Nezavisne novine, rekao da je zalužanski centar za obuku “najsavremeniji u regionu”. Imajući u vidu da je odmah nakon tih riječi Lukač naglasio da posao opremanja centra nije završen, odnosno da tek predstoji, ništa osim eklatantnog ludila ne može opravdati njegovu ocjenu o savremenosti koju je dodijelio još uvijek prilično praznim zgradama. Dodik će do završetka utrke u oktobru imati težak posao da pretekne svog omiljenog ministra, no ipak ne treba sumnjati u njegovo dugogodišnje iskustvo i višestruke šampionske titule u disciplini ludila bez prepreka.

Što se tiče samog centra u Zalužanima, realno je očekivati da će u njemu biti angažovan i određeni broj isluženih policijskih operativaca iz Rusije, eventualno uz pokojeg aktivnog ruskog policajca, jer Putin teško da će propustiti priliku da uz minimalne troškove nastavi dizati tenzije na Balkanu, kojeg Kremlj tretira kao jednu od trambulina za obavještajne i propagandne skokove u EU i na kojem sve intenzivnije trguje svojim uticajem preko lokalnih satrapa poput Milorada Dodika, pa i njegovog intimusa Dragana Čovića. U svakom slučaju, nadležni će državni organi, uz već poslovičnu asistenciju međunarodnog faktora koji je opravdano zabrinut zbog Dodikovog sve mahnitijeg avanturizma, pozorno držati na oku na ovaj centar, u čijem radu ne treba vidjeti ništa sporno sve dok je taj rad transparentan i dok ne izlazi izvan granica obuke za policiju demokratskih zemalja.

Bilo kako bilo, policiji RS obuka je itekako potrebna. Dovoljno je samo proći kroz zabačene krajeve ovog entiteta pa se osvjedočiti u postojanje neugodno velikog broja policajaca koji se ponašaju kao križanci srbijanskih žandara s početka prošlog stoljeća i milicionera iz mladosti socijalističke Jugoslavije. S takvim kadrovima u policiji, ovaj entitet ne samo da nije u stanju samome sebi osigurati potreban stepen javne sigurnosti, već je i prepreka integracijskim procesima kada je u pitanju država. Pored toga, adekvatna obuka bi možda mogla spriječiti da se policajci tog entiteta i dalje brukaju ispunjavajući Dodikove i Lukačeve naloge, kao kada su prije tri godine, u sklopu akcije Ruben, u povratničkim naseljima izuzimali primjerke Kur'ana kao dokazni materijal za terorizam (sic!).

Zbog svega navedenog, prema otvaranju centra u Zalužanima valja imati ambivalentan odnos. S jedne strane, to može biti neuralgična tačka na sigurnosnoj topografiji Bosne i Hercegovine i veliki su izgledi da će ga Dodik i Lukač koristiti kao rekvizit za svoj omiljeni sport – ludilo bez prepreka, zbog čega nadležne državne institucije moraju biti veoma oprezne. S druge strane, kapaciteti za obuku po pravilu su dobrodošli u zapuštenim sredinama, a taj centar može postati istinsko javno dobro kada i ako birači u RS odluče da se zahvale političarima poput Dodika i Lukača na njihovim uslugama sluđivanja vlastite i nerviranja drugih nacija.

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši