BiH Izdvojeno Slider Vijesti

Lukač odgovorio Nikšiću: Njega je uhvatila ozbiljna paranoja, laže od prve do zadnje riječi

Informacije o tim neregularnostima, dodaje, dobio je od “velikog broja policijskih službenika i pojedinaca koji su u prošlosti obavljali različite odgovorne funkcije ili ih trenutno obavljaju” te je, s tim u vezi, uputio akt sa pitanjima na adresu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Ureda disciplinskog tužioca, Tužilaštva BiH, Tužilaštva Kantona Sarajevo i niza drugih institucija.

– Želim vjerovati da imamo snage sami se izboriti sa ovim nezakonitostima. Zbog toga sam ovim putem odlučiti zatražiti intervenciju bh. institucija – rekao je Nikšić.

Nikšić u svom aktu navedenim institucijama postavlja sljedeća pitanja:

1. Da li vam je poznato da je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač formirao poseban istražni tim kojim neposredno i neformalno rukovodi policijski službenik Vehbija Numanović, a koji se služi brojnim nezakonitostima kako bi osigurao navodne dokaze o kriminalnim radnjama osoba čija je jedina krivica što u konkretnom slučaju pripadaju Socijaldemokratskoj partiji ili se privatno poznaju s ljudima iz Socijaldemokratske partije BiH?

2. Da li vam je poznato da ovaj istražni tim po direktnom nalogu Dragana Lukača i Vehbije Numanovića potpuno nezakonito dodaje brojeve telefona osoba iz SDP-a BiH, ali i osoba koje nemaju nikakve veze sa SDP-om, kako bi se oni prisluškivali u okviru istraga i posebnih istražnih radnji koje provodi Federalna uprava policije, npr. u vezi s predmetima ubistava koja su počinjena još u ratnom periodu ili nekih drugih predmeta? Da li vam je poznato da se iste stvari rade i protiv policijskih službenika koji odbijaju da provode ovakve nezakonite naredbe i usmene naloge, a nakon što se ti isti policijski službenici prethodno disciplinski najstrožije kažnjavaju, degradiraju i trpe brojne druge oblike mobinga i psihičkog zlostavljanja?

3. Da li vam je poznato da Dragan Lukač i Vehbija Numanović već godinama ispunjavaju uvjete za penzionisanje i da su potpuno nezakonito i dalje u radnom odnosu u Upravi policije FBiH?

4. Da li vam je poznato da po nalogu ovog dvojca policijski službenici instruiraju pojedince na davanje lažnih iskaza, kako bi se temeljem tih iskaza od različitih tužilaca tražile naredbe za daljnja postupanja?

5. Da li vam je poznato da nakon što je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo odbilo sudjelovati u ovakvim radnjama, u taj postupak uključen tužilac iz Tužilaštva BiH?

6. Da li vam je poznato da se niz pojedinaca poziva na saslušanja u Federalnu upravu policije, gdje im se traži da potpisuju unaprijed napisane izjave kojim bi teretili pojedince iz SDP-a BiH?

Komentar na iznesene optužbe novinari portala Faktor zatražili su od direktora FUP-a Dragana Lukača.

– Ja sam njemu problem već osam godina. Dok je on bio predsjednik Vlade FBiH, ja sam njemu bio problem. Evidentno je iz njegovih vrlo čestih istupa u javnosti u posljednjih pola godine ili godinu, u odnosu na navodne istrage koje vodi FUP protiv njega i SDP-a kao političke partije, da je njega, ne znam iz kojih razloga, uhvatila ozbiljna paranoja. On možda ima razloga da se plaši nečega. Ne znam kojeg. Vjerovatno on zna za taj razlog. Prvo, to nije tačno. Sve što je izjavio i napisao je netačno. Sve. Od prve do zadnje stavke. To govori o Nerminu Nikšiću, čovjeku koji na jedan vrlo paranoičan način sa vrlo ozbiljnim neistinama, da ne kažem lažima, istupa prema državnim organima – kazao je direktor FUP-a.

Lukač je naglasio da FUP neće ostati nijem i promatrati optužbe koje se iznose na račun te institucije.

– Ja ću vidjeti koje ćemo mjere poduzeti, njegovim pozivanjem ovdje i uzimanjem njegove izjave na te okolnosti jer tu se radi o krivičnom djelu širenja lažnih vijesti u najmanju ruku. To što on govori, piše i izjavljuje, laže od prve do zadnje riječi – zaključio je Lukač.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši