BiH Slider Slider Vijesti

Lukač: Broj krivičnih djela od 2011. smanjen za 12.000

Broj krivičnih djela u Federaciji BiH od 31. decembra 2011. godine do danas smanjen je za 12.000, odnosno sa 27.000 na 15.000, što je frapantna brojka koju građani trebaju znati – izjavio je direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač na današnjoj konferenciji za novinare u Tuzli.

Ove podatke iznio je nakon redovnog sastanka koordinacije direktora FUP-a i komesara svih kantona, dodavši da je bilo riječi o stanju sigurnosti za proteklih osam mjeseci i mjerama i aktivnostima čiji je cilj dalje jačanje sigurnosti građana u FBiH.

– Kao direktor policije odgovorno tvrdim da je ovaj rezultat isključivo vezan za preventivni i represivni rad policije u FBiH. Nije to došlo samo po sebi, niti nam je to neko drugi uradio – naveo je on.

Lukač je istakao da se ovi statistički podaci prate u četiri oblasti: kriminaliteta, javnog reda i mira, sigurnosti u prometu, te u oblasti napada na službene osobe.

– Podaci za osam mjeseci u odnosu na isti period prošle godine imaju u prve tri oblasti pozitivan trend, što znači da je u ovom razdoblju smanjen broj evidentiranih krivičnih djela. Istina, to je negdje za dva posto ili u nominalnom iznosu za 2.019 KD, tako da je s današnjim danom evidentirano ukupno 10.580 tih djela – kazao je Lukač.

Kad je riječ o javnom redu i miru evidentirano je 9.832 slučaja ili oko 6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a izdato je oko 600 naloga protiv prekršitelja.

I u oblasti prometa evidentirano je smanjenje za 3,3 posto ili za 590 prometnih nezgoda.

– Stanje u oblasti prometa bremenito je problemima iz niza razloga, posebno zbog stanja na našim prometnicama, ali ohrabruje podatak da je 31 osoba manje poginula nego lani. I sami primjećujete da policija provodi niz mjera preventivnog i represivnog karaktera da se stanje popravi. Posebno je bitno da je čak za 50 posto smanjen broj poginulih pješaka – rekao je direktor FUP-a.

Naveo je da je u ovom razdoblju evidentrano 17.416 saobraćajnih nesreća, u kojima su poginule 89 osobe od kojih 53 vozača, 22 saputnika, te 24 pješaka.

-U strukturi krivičnih djela ne možemo biti zadovoljni ili prezadovoljni, posebno kada je riječ o otkrivanju krivičnih djela finansijskog kriminala i koruptivnih krivičnih djela, o čemu sam danas govorio u smislu intenziviranja otkrivanja krivičnih djela finansijskog i privrednog kriminala i koruptivnih KD. Moramo se tu fokusirati, jer je tu naozbiljniji kriminal. Negdje imamo solidne rezultate, kao na primjer u TK. Solidne rezultate u tom području ima FUP i naš rad u ukupnom broju KD privrednog i finansijskog kriminala i korupcije čini 50 posto od ukupnog broja otkrivenih djela u Federaciji BiH. Imamo loš rad u ovoj vrsti KD u Kantonu Sarajevu, tako da se nadam da će poslije današnjeg sastanka biti usmjerene aktivnosti na području cijele Federacije, a posebno tamo gdje su ti rezultati slabiji – rekao je Lukač.

Govoreći o napadima na službenike policije tokom vršenja dužnosti, rekao je da su za osam mjeseci evidentirana 53 napada, a to se dešava uglavnom prilikom lišavanja slobode tih osoba ili onih iz kategorije poznatih prekršitelja. Naveo je da je podneseno oko 800 prekršajnih naloga vezanih za odbijanje naređenja ovlaštene službene osobe.

Lukač je rekao da trenutno ne raspolaže podacima o broju policijskih službenika koji su disciplinski odgovarali zbog prekoračenja službenih ovlaštenja ili nepridržavanja pravila službe, ali da će prikupiti podatke.

Govorio je i o problemu migranata rekavši da je najteža situaciji u Unsko-sanskom kantonu gdje trenutno ima oko 2.700 migranata koji žive u lošim uslovima. FUP nema nadležnosti da u toj oblasti poduzima bilo kakve aktivnosti izuzev kada saradnju zatraže državne agencije i drugi organi i službe.

Kad je riječ o izborima, direktor FUP-a je rekao da policija nema nikakvih posebnih obaveza osim da osigurava javni red i mir prilikom glasanja, te kod transporta izbornog materijala prije i poslije izbora.

Tuzlanski kanton je posebno apostrofiran zbog rezultata ostvarenih u oblasti sigurnosti građana, o čemu je govorio policijski komesar Dževad Korman.

Na novinarski upit da li je minuli dvodnevni sastanak Lukaču ujedno i posljednji na poziciji direktora FUP-a, on je kazao da najvjerovatnije nije.

“Nisam rekao da hoću ili neću podnijeti ostavku. Jučer sam na Klinici za kardiologiju u Tuzli bio na vrlo ozbiljnim pretragama, tako da ćemo vidjeti”, nadovezao se Lukač.

Rekao je da mu mandat ističe 9. aprila iduće godine, zbog čega je odlučio prvi put iznijeti određene podatke o sebi, a koji javnosti nisu poznati.

“Dragan Lukač bio je prvi direktor FUP-a 2001. i 2002. godine. Osnovao sam FUP i otišao da osnujem SIPA-u, gdje sam proveo osam godina. Dragan Lukač je jedini policijski službenik u BiH kojeg je visoki predstavnik dva puta imenovao na dužnost u SIPA-i. Ured visokog predstavnika nikoga ne imenuje na bilo šta zbog političke pripadnosti, nego isključivo zbog profesionalnih zasluga. Jedini sam u BiH nositelj svih policijskih odlikovanja. Od toga sam dva puta dobitnik zlatne policijske značke i ordena za hrabrost, nositelj sam spomenice organizatora otpora u ovoj zemlji, nisam ovdje pao s Marsa”, kazao je Lukač o sebi.

Naveo je i da je bio zarobljen kao načelnik Stanice javne bezbjednosti u Bosanskom Šamcu i prošao sedam logora 1992. godine.

“Ratni vojni invalid sam sa 70 posto zdravstvenog oštećenja i prvi predsjednik Udruženja logoraša BiH, pa valjda i to govori nešto o tom čovjeku i tom policajcu”, kazao je na kraju Lukač.

(Bportal.ba/Fena/Klix)

Podijeli na društvene mreže!