Magazin Magazin Život

Lonely Planet svrstao Hercegovinu među 10 najboljih evropskih destinacija

Jedan od najpopularnijih turističkih portala i izdavača turističkih vodiča na svijetu Lonely Planet sedmu godinu zaredom sastavlja listu deset prioritetnih evropskih destinacija koje bi trebale biti na radaru svjetskih putnika.

Iz Lonely Planeta navode da “Best in Europe 2019” prikazuje evropska odredišta koja vrijedi uvrstiti u svoj plan putovanja. Hercegovina u Bosni i Hercegovini je na visokom četvrtom mjestu, piše N1.

Osim Hercegovine, na popisu najboljih destinacija Lonely Planeta na prvom mjestu su Visoke Tatre u Slovačkoj, zatim Madrid u Španiji, arktička sjeverna obala Islanda, Bari u Italiji, Shetland u Škotskoj, Lyon u Francuskoj, Lihtenštajn, Vevey u Švicarskoj te Istra na desetom mjestu.

“Dok razmišljamo o Hercegovini – historijskoj regiji na koju se geografski naslanja Bosna – prvo što pada na pamet je Mostar i veličanstveni Stari most. Ono što svakako nećete zamisliti su gužve koje stižu svakog ljeta kako bi kroz neki od filtera na svojoj kameri uhvatili savršenu sliku te kamene strukture. Proširite fokus tokom 2019. na druge hercegovačke destinacije, putujući popularnim Ćirom, željezničkom linijom koja datira iz austorugarskog perioda a koja prolazi krajolicima od Mostara ka Dubrovniku, povezujući neke od top destinacija u ovoj regiji. Prolutajte uličicama srednjovjekovnog Počitelja, istražite tunele pećine Vjetrenica ili se pridružite planirnarskoj turi do tradicionalnog sela Lukomir. Sve su to iskustva koja će vam otvoriti nove poglede ka ovoj piktoresknoj regiji”,navode iz Lonely Planeta.

(Bportal.ba/N1)

Podijeli na društvene mreže!