LifeStyle Magazin Magazin

Lista najopasnijih zemalja: Najrizičniji odlazak u Siriju, Kosovo najnesigurnije u regionu

Sigurnosni eksperti kompanije International SOS and Control risk napravili su listu najopasnijih zemalja 2019. godinu prema kojoj je najrizičniji odlazak u Siriju. Kada je riječ o našem regionu, najsigurnija je Slovenija, a najnesigurnije Kosovo. BiH spada u zemlje s niskim rizikom opasnosti.

Lista pokazuje nivo opasnosti u svakoj zemlji i prijetnju turistima od političkog nasilja (uključujući terorizam, pobunu, politički motivirane nemire i rat) i socijalnih nemira.

Također, uzimaju se u obzir faktori kao što je stanje industrijskih odnosa, učinkovitost sigurnosnih i hitnih službi te osjetljivost zemlje na prirodne katastrofe.

Karta sadrži pet kategorija rizika: beznačajan rizik, nizak nivo rizika, srednji, visok i ekstreman nivo rizika.

Vrlo malo zemalja uspjelo je ući u prvu kategoriju beznačajnog rizika, a to su: Luksemburg, Danska, Slovenija, Švicarska, Norveška, Finska, Island i Grenland.

Većina evropskih zemalja smatra se zemljama niskog rizika opasnosti, a na ovom spisku su i Iran, Jordan, Oman, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Gruzija, Azerbejdžan, Armenija i Uzbekistan, Kanada, Sjedinjene Američke Države i Novi Zeland.

Zemlje s ekstremnim nivoom rizika su u Africi i na Bliskom Istoku, a to su Sirija, Jemen, Afganistan, Libija, Irak, Južni Sudan, Somalija, Pojas Gaze, dio Egipta, istočni dio Nigerije, istočni dio Ukrajine, Centralnoafrička Republika.

Kada je riječ o našem regionu, najsigurnija država za posjetu je Slovenija, a najnesigurnije je Kosovo. Naša zemlja, baš kao i Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija spada u zemlje s niskim rizikom opasnosti.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!