BiH Slider Vijesti

Lista “krivih” po Staši Košarcu: Izetbegović, Zvizdić, OSA, PIC, Bosić, Ivanić…, samo SNSD nije

On se novinarima obratio povodom neodržavanja hitne sjednice, čije je zakazivanje zatražio Klub SNSD-a, a na kojoj se trebalo govoriti o Izetbegovićevoj izjavi o namjenskoj industriji, koju je SNSD ocijenio ratnohuškačkom. Sjednica je završena praktično i prije nego što je počela, jer nije bilo kvoruma, a u sali je bilo prisutno samo 11 zastupnika. Zanimljivo je da među prisutnima nisu bili čak ni svi članovi Kluba SNSD-a, odnosno na sjednicu nisu došli Dušanka Majkić i Miroslav Milovanović, piše Faktor.

Lista onih koji su “krivi”

– Smatramo da se o sadržaju učestalih ratnoprizivajućih izjava Bakira Izetbegovića upravo trebalo raspraviti u Parlamentu BiH, ali definitivno i u Predsjedništvu BiH. Smatramo da su Izetbegović i svi oni koji su namjerno opstruirali održavanje današnje posebne sjednice poslali poruku da nisu za institucionalni dijalog o važnim pitanjima u ovoj zemlji. Očigledno da oni, koji se formalno najviše zalažu za očuvanje i jačanje državnih institucija čine sve da se uruše te institucije – kazao je Košarac.

Nakon ovih riječi uslijedila je lista onih čijim su radom nezadovoljni u SNSD-u, kao i njihovih “grijeha”. Ukratko, prema SNSD-ovim stavovima, koje je iznio Košarac, krivi su svi osim njih samih.

Osim za navodne ratnohuškačke izjave, Košarac je Bakira Izetbegovića optužio da od Obavještajno-sigurnosne agencije pravi privatnu obavještajnu agenciju SDA, a od direktora OSA-e svog privatnog obavještajca, dodajući kako trenutno ne postoji parlamentarni nadzor na OSA-om. Košarac predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću zamjera što se u Skoplju sastao sa premijerom Kosova Ramushom Haradinajem.

Košarac zamjera i Mladenu Ivaniću što se nije pojavio na sjednici Zastupničkog doma, kao i što pitanje izjava Bakira Izetbegovića nije stavio na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH. Predsjedavajućem Zastupničkog doma Mladenu Bosiću “na teret” stavlja to što nije bilo kvoruma na neodržanoj hitnoj sjednici, kao ni što nisu bili prisutni svi članovi Kolegija Zastupničkog doma.

Međunarodna zajednica, odnosno Vijeće za provedbu mira, kao i ambasade zemalja članica PIC-a su mu krive jer, prema njegovom mišljenju vode politiku “dvostrukih aršina” zato što osuđuju izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika, ali ne osuđuju izjave Bakira Izetbegovića.

Na kraju je još najavio i da će SNSD od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kao i od Ministarstva odbrane tražiti da dostave podatke o tome koliko oružja i municije proizvede namjenska industrija u FBiH, koliko se tog naoružanja i municije izveze i šta se dešava sa ostatkom proizvedenog oružja i municije, koji ne budu prodati na međunarodnom tržištu.

Dodikovi “politički stavovi”

Zanimljivo je da Košarac izjave Milorada Dodika, poput onih kada negira postojanje BiH ili kada govori o otcjepljenju RS-a od BiH i pripajanju Srbiji, ne ocjenjuje kao zapaljive i ratnohuškačke, nego kao iznošenje političkih stavova. Na isti način opisuje i nedolaske zastupnika SNSD-a na sjednice, a ne kao opstrukciju rada državnih institucija.

Osim Košarca, novinarima su se obratili i drugi zastupnici. Tako Momčilo Novaković iz NDP-a smatra da se sjednica trebala održati, te da je Parlament mjesto na kojem se trebaju raspraviti sva važna pitanja, pa i ovakva tema.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović smatra da se, umjesto o izjavama pojedinih zvaničnika, u Parlamentu treba raspraljati o važnim pitanjima, kao što je Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši