BiH Vijesti Vijesti

Lijanovići i ostali: Sumnja u pravilan rad inspektora

Ivan Bilać, vještak finansijske struke, rekao je da je odgovorna osoba u firmi “Farmko” u tom periodu bio optuženi Milorad Bahilj.

– Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je razrez poreza učinjen na zakonit način i da je na pravilan način obračunat PDV. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da su inspektori postupili u skladu sa pravilnikom, a na osnovu analize dokaza koje sam imao na uvid – rekao je vještak.

U obrazlaganju nalaza, vještak je pomenuo da u jednom od zapisnika UIO nije spomenuto na koju se poziciju odnosi utvrđeni manjak i da nije obrazložen način da koji se misli da je napravljen.

Govoreći o dokumentima o vraćanju robe u proizvodnju, vještak je rekao da su inspektori u jednom slučaju spomenuli u zapisniku da “ne vide” kada se ista roba vratila, ali je dodao da su ti obrasci uredno sačinjeni.

– Dokumenti su morali postojati kad su inspektori vršili kontrolu. Kažu da u tom trenutku nisu imali te dokaze, ali sam ih ja dobio i postojali su u knjigovodstvu – rekao je vještak.

Pojasnio je kako je u dva slučaja našao da se roba kupcima iz Hrvatske vraćala, o čemu postoji carinska isprava, što je, prema vještaku, utvrdio sanitarni inspektor u susjednoj državi, te da u tom slučaju ne vidi ništa sporno.

Optužnica Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizovani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Na upit tužioca Ismeta Šuškića da li postoji mogućnost da je dokumentacija naknadno sačinjena, vještak je odgovorio da je vidio da se radi o orginalima i da ne vidi razloga zašto ne bi bili validni. Šuškić je prigovorio na Bilaćev nalaz.

Nastavak suđenja je 6. februara.

(Bportal.ba/BIRN)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši